Kuva: Emmi Moilanen

Joalin Loukamaa halusi tuntea juurensa - 'Tutustuin siihen, millaista on olla suomalainen'

29.06.2022 08:15 - Jenni Tuusjärvi

Instagramin seuratuin suomalainen tutustui synnyinmaahansa tultuaan valituksi kansainväliseen pop-yhtyeeseen suomalaisedustajana.

Tanssijana, artistina sekä sosiaalisen median vaikuttajana tunnettu Joalin Laukamaa, 20, kertoo juontaja Esko Eerikäisen Sunnuntaibrunssi-podcastissa, kuinka suomalaisuus ja omaan synnyinmaahan tutustuminen alkoi. Loukamaa on niittänyt kansainvälistä mainetta ja hänellä on Instagramissa 3,6 miljoonaa seuraajaa ympäri maailman.

Voit kuunnella jakson alta sekä Podplaysta.

Suuren osan elämästään Meksikossa ja Espanjassa asunut Loukamaa kertoo, että kun hän tuli muutama vuosi sitten valituksi kansainväliseen Now United -pop-yhtyeeseen, ei suomalaisuus ollut hänelle kovinkaan tuttua. Suomessa hän oli asunut vain muutaman vuoden ajan.

- En oikein ollut päässyt tutuksi suomalaisuuteni kanssa, hän toteaa jaksossa.

Hän kertookin ryhtyneensä perehtymään juuriinsa vierailemalla maassa useammin ja seuraamalla suomalaisia trendejä.

- Yritin tutustua siihen, mitä on olla suomalainen.

Now Unitedissa ei ollut tarkoitus olla suomalaisedustusta

Musiikki- ja televisiotuottajana mainetta niittänyt Simon Fuller on ollut perustamassa laulukilpailu Idolsia sekä toiminut muun muassa 90-luvun hittibändi Spice Girlsin taustavoimana. Musiikkituottaja halusi perustaa nuorista osaajista koostuvan tanssi- ja lauluyhtyeen, jonka jäsenet edustaisivat eri kansalaisuuksia ja fanit voisivat seurata artistien elämää sosiaalisen median välityksellä. Yhtyeeseen kuuluu tällä hetkellä 18 artistia 18:sta eri maasta.

Fullerin visio oli ponnahduslauta myös silloin 16-vuotiaalle Loukamaalle.

Loukamaa paljastaa jaksossa, että Now Unitedissa ei alun perin ollut tarkoitus olla suomalaisedustusta. Yhtyeeseen haettiin meksikolaista edustajaa, joten Loukamaa päätti kokeilla onneaan.

- Puhun kuin meksikolainen ja isäpuoleni on meksikolainen, joten ajattelin, että ihan sama, kokeillaan nyt, artisti muistelee.

Loukamaa muistelee päässeensä edustamaan Meksikoa kansainväliseen finaaliin, joissa oli useita esiintyjiä eri maista. Intensiivisen finaaliviikon päätteeksi tulevan pop-yhtyeen lopulliset jäsenet valittiin.

- Simon tietenkin valitsi ensin erään toisen meksikolaisen tytön ja ajattelin, että noniin, tähän elämäni sitten loppui, en halua mennä kotiin, Loukamaa muistelee pettymystään jäätyään valinnan ulkopuolelle.

Pian Loukamaata odotti kuitenkin jymy-yllätys. Tehtyään lopulliset valinnat yhtyeen jäsenistä, Fuller kääntyi pettynyttä nuorta kohti.

- Hän kertoi pitävänsä minusta todella paljon, joten hän päätti lisätä Suomen tähän bändiin, Loukamaa kertoo.

Suomi on turvallinen, mutta kylmä ja pimeä

Loukamaalla on kokemusta niin Meksikossa kuin Suomessa asumisesta. Hänen mukaansa Suomessa on hyvät puolensa.

Siinä missä Meksikossa on Ulkoministeriön mukaan noudatettava maassa oleskellessa erityistä varovaisuutta, on Suomi turvallinen ja rauhallinen.

Eerikäinen toteaa, että Meksikossa joutuu perustellusti pelkäämään esimerkiksi kidnapatuksi joutumista. Loukamaa yhtyy pohdintaan.

Levottomuuksien ja laajalle levinneen järjestäytyneen rikollisuuden vuoksi Meksikossa täytyi miettiä tarkkaan, millä alueilla ja mihin kellonaikaan olisi turvallista liikkua.

- Meksiko on ihana paikka. Siellä kulttuuri, ruoka ja ihmiset ovat niin ihania, mutta en voi oikein liikkua siellä kahdeksan jälkeen yksin kadulla, Loukamaa toteaa.

- Se on ihanaa, että täällä voi kulkea rauhassa. Mutta sitten täällä on myös kylmä ja pimeää, artisti naurahtaa.

Suomea kansainvälisessä yhtyeessä edustava Loukamaa on päättänyt kokeilla siipiään myös soolouralla. Hänen ensimmäinen kappaleensa Angelito julkaistiin hiljattain. Espanjankielinen kappale on tehty yhteistyössä muusikko Jori Sjöroosin kanssa.

Vaikka espanja ei virallisesti ole artistin äidinkieli, Loukamaa kertoo kuitenkin kokevansa kielen olevan itselleen tutuin.

Hän paljastaa kirjoittaneensa vain yhden kerran suomenkielisiä sanoituksia. Senkin kappaleeseen, jota ei koskaan julkaistu.

Mikäli video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lue myös: Esa Tikkanen kertoo, kuinka "tiki-talk" sai alkunsa - "Gretzky kävi kuumana"

Lue myös: 'Keijo Vilhunen on kustantanut Suomelle miljoonia euroja' - Aki Linnanahde kertoo uutuuskirjastaan

Lue myös: Konsta Hietanen oli nuorena jalkapallon kärkinimiä - "Olin Suomen kolmen parhaan joukossa"

Voice.fi, Radio Nova ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat