Kuva: Ari Virem / Universal

Kuumaa nousi teinibändistä palkituksi vuoden yhtyeeksi - tärkein tavoite tulevalle on selkeä

30.03.2023 16:15 - Minttu Tikkanen

Kuumaa julkaisee perjantaina uuden albuminsa.

Kuumaa on seitsemässä vuodessa noussut teinibändistä Emma-palkituksi vuoden yhtyeeksi. Siinä missä suuri osa nuorena perustetuista bändeistä alkaa ja päättyy, tekivät Kuumaa-muusikot bändistä itselleen ammatin. Voice.fi:n haastattelussa kaikki kuulostaa alusta asti varsin suunnitelmalliselta.

Yhtyeen muodostavat Johannes Brotherus, Jonttu Luhtavaara ja Aarni Soivio ovat kaikki lähteneet mukaan tietäen, että tämä projekti otetaan sitten tosissaan.

- Jo tosi alkuvaiheessa puhuttiin, että halutaan tämän olevan bändi, jolla on kunnianhimoiset lähtökohdat, Luhtavaara kertoo.

- Muistan, kun mut tähän yhtyeeseen kutsuttiin, ihan ensimmäisessä Whatsapp-viestissä painotettiin, että nyt lähdetään tosissaan, komppaa myös Soivio.

Voit kuunnella koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Kuumaa sai uralleen lisää nostetta osallistuttuaan tämän vuoden Uuden musiikin kilpailuun. Mukaan lähtemistä piti kuitenkin harkita pitkään. UMK:ssa epäilytti alkuun muun muassa voimavarojen riittäminen, sillä kilpailu on ajankäytöllisesti tiukka puristus. Lisäksi UMK tuo mukanaan valtavan näkyvyyden ja julkisuuden, joka saattaa ahdistaa, mutta on toisaalta muusikolle myös välttämättömyys, jos omaa musiikkiaan haluaa saada kuuluviin.

- Ei se ollut itsestäänselvää, se rupesi pikkuhiljaa uiskentelemaan keskusteluihin. Viime vuonna ruvettiin puhumaan ekan kerran tosissaan, Brotherus muistelee.

UMK ei tuonut voittoa, mutta näkyvyyttä varmasti. Kuumaan kilpailukappale Ylivoimainen on keikkunut jo pitkään Spotifyn kuunneltuimpien kappaleiden listalla. 

Saiko Kuumaa etumatkaa?

Seitsemässä vuodessa Kuumaa on ehtinyt nousta yhdeksi suomalaisen pop-musiikin eturivin bändeistä. Menestys on varmasti päättäväisen ja kunnianhimoisen asenteen ansiota, mutta yhtye tunnistaa myös saaneensa jo nuorena jonkinlaista etumatkaa tuntemalla oikeita ihmisiä.

- Me tiedostamme etuoikeutemme niissä lähtökohdissa, joissa ollaan saatu jo ensimmäisen demon kohdalla yhteys ratkaiseviin ihmisiin, jotka ovat vieneet meidän juttua eteenpäin. Universalilla ja Fullsteamilla on ollut järkkymätön usko siihen, että tästä tulee kaupallisesti menestyvä juttu jossain kohtaa, Brotherus myöntää.

(kuva: AOP/Tomi Natri)

Mutta kaikki sen jälkeen on ollut kovaa työtä, kunnianhimoisia tavoitteita ja tinkimätöntä asennetta. Brotherus kertoo, että bändin tulevaisuuden eteen muusikoiden on myös täytynyt käsitellä monia tärkeitä asioita omissa keskinäisissä suhteissaan.

- Ollaan onnistuttu käsittelemään se fakta, että bändissä oleminen on tosi haastavaa eikä aina yksiselitteisen kivaa, mutta ollaan laitettu plussat ja miinukset ylös ja todettu, että se on worth it. Luulen, että lyhytikäisiä bändejä syntyy ja kuolee just sen takia, että tämä on sosiaalisesti vaikea olemisen muoto olla bändissä.

- Tien kuoppaisissa kohdissa täytyy vain puristaa penkkiä tiukemmin ja uskoa, että kulman takana on taas jotain riemukasta. Kärsivällisyyttä on painotettu hirveän paljon ja jankutettu toisillemme, että se kannattaa, Brotherus jatkaa.

Suosio toi paineiden sijaan itsevarmuuden

Nyt yhtye valmistelee uutta albumiaan, joka julkaistaan perjantaina. Vaikka suosio on ensimmäisen albumin jälkeen noussut merkittävästi, ei se ole luonut yhtyeelle painetta tulevien julkaisujen tekoon.

- Tuntuu henkilökohtaisesti onnekkaalta, että on onnistunut pitämään paineen ja ympärillä olevan haipin ulkona studiolta ja luomishetkistä. Ollaan vaan niin fiiliksissä musanteosta, että ei ole aikaa keskittyä siihen, mitä syntyvä biisi on suhteessa johonkin muuhun biisiin. Ollaan musiikin tekijöinä itsevarmempia kuin koskaan, Luhtavaara pohtii.

Myös Brotherus on samoilla linjoilla. Itsevarmuus on kasvanut, kun biisien on huomannut saavan suosiota.

- Ollaan saatu itsevarmuutta myös sitä kautta, että biisimme ovat viime aikoina menestyneet tosi hyvin. Ollaan yritetty kääntää se resurssiksi, että "hei osataan tehdä hyviä biisejä", Brotherus kertoo.

(kuva: AOP/Kimmo Brandt)

Kuumaa myös tekee kappaleensa alusta loppuun sekä lisäksi paljon muutakin itse. Sen myötä on tuntunut, että musiikki kuulostaa aidosti heiltä. Aina muusikoiden keskinäiset visiot eivät automaattisesti kohtaa, mutta mitään niin repivää ristiriitaa ei ole tullut vastaan, etteikö siitä olisi neuvottelemalla selvitty.

- Jos kaksi rakasta bändikaveria ovat varmoja, että sen täytyy mennä niin kuin en itse haluaisi, voi heittäytyä luottamukseen ja myöntää, että ehkä olette oikeassa. Ei ole hirveän montaa asiaa, joita ei oltaisi avoimella keskustelulla saatu ratkaistua, Luhtavaara toteaa.

Joskus impulssi kappaleeseen voi lähteä yhdestä tunnetilasta tai vain yhdestä irrallisesta sanasta. Ylivoimainen lähti rakentumaan, kun Brotherus kuuli tv-sarjassa käytettävän sanaa "ylivoimainen", ja se puhutteli häntä heti. Monet kappaleet saavat vaikutteensa myös muusikoiden omasta elämästä.

- Yritän päävastuullisena biisintekijänä pitää silmät ja korvat mahdollisimman auki joka päivä, koska tosi kiinnostavia tekstilähtöisiä impulsseja saattaa tulla minkä tahansa kulman takaa. Temaattisesti ihmisen keskeneräisyys ja haavoittuvaisuus kauniissa raameissa kiehtovat aika paljon. Musta olisi outoa väittää, ettei siellä olisi kaikuja omasta elämästä, Brotherus kuvailee.

"Omassa maailmassamme mikään ei ole muuttunut"

Kuumaan vanhoissa promokuvissa poseeraa vielä viisi muusikkoa. Kun Kuumaa seitsemän vuotta sitten kasattiin, oli kokoonpano laajempi. Kaksi jäsentä on vuosien varrella pudonnut pois, mutta nykyisen kokoonpanon mukaan siihen ei ole liittynyt minkäänlaista dramatiikkaa. Kun on lähdetty liikkeelle niin nuorina, on ymmärrettävää, että jonkun tulevaisuuden suunnitelmat muuttuvat matkan varrella.

- Olisi erikoista, jos seitsemän vuoden aikana kellään eivät intressit tai tuulensuunnat muuttuisi. Nyt kun ollaan kolmistaan, se tuntuu tosi loogiselta. Olen iloinen siitä, miten ollaan adaptoiduttu erilaisiin tilanteisiin, Brotherus pohtii.

Kuumaa kasattiin siinä elämän saumakohdassa, kun toisen asteen oppilaitokset vaihtuivat aikuiselämään. Brotherus ja Soivio tunsivat toisensa jo lapsuudesta saakka, he olivat jopa soittaneet ensimmäisessä yhteisessä bändissään jo varhaisteineinä. Luhtavaara puolestaan tavattiin myöhemmin samoissa kaveripiireissä.

- Olin ehkä täysi-ikäistymisen kynnyksellä, kun tapasin Jontun yhteisten sosiaalisten ympyröiden kautta. Oltiin juuri laittamassa Kuumaa-yhtyettä tulille, kun kysyin Jontulta sukulaissetämäiseen sävyyn, että mikä se sun pitkän ajan suunnitelma on elämässä, Brotherus nauraa.

Brotheruksen haaveileva ja maalaileva tyyli sai innostumaan Luhtavaaran, jolta puolestaan löytyi tarvittua päättäväisyyttä. Haavekuvista tulikin sen myötä todellinen projekti.

- Mulla oli aika nuoresta lähtien ajatus, että odotin vain vuoroani päästä musaskeneen ja tehdä sitä ammattimaisesti. Vaikkei ollut vielä tätä bändiä, olin varma, että tämän kaltaista juttua haluan tehdä, Luhtavaara perustelee.

- Jonttu sanoi, että "Katson nyt seuraavan vuoden ajan, ottaako Suomen viihdeteollisuus mut tiukkaan syleilyynsä. Jos ei, katsotaan uudestaan". Se oli vaikuttava repliikki ja niinhän siinä kävi. Mä tyypilliseen fiilistelevään sävyyni selitin jotain bändin perustamisesta ja Jonttu löi käden pöytään, että perustetaan sitten ja lopetetaan se fiilistely, Brotherus jatkaa.

(kuva: Yle / Nelli Kenttä)

Jäljellä olevan kolmikon välejä julkisuus tai yhteinen työ ei ole muuttanut. Päin vastoin, he pitävät bändille elinehtona sitä, että olivat läheisiä ystäviä jo ennen bändin kasaamista ja ovat sitä edelleen.

- Ollaan tunnettu niin pitkään, että meidän omassa maailmassamme mikään ei ole juurikaan muuttunut. Se on aika kiva henkinen turvasatama, että meidän ystävyys on samanlaista. Olen ihan superkiitollinen, että meitä on kolme. Bändin vahvuus on se, että pystyy hyvinä ja huonoina hetkinä nojaamaan kavereihin, Brotherus kuvailee. 

Luhtavaara kuitenkin lisää, ettei voi olettaa ystävyyden säilyvän ennallaan kaikessa tohinassa, jos ei myös aktiivisesti tee asioita sen eteen. Bändin tavoitteena onkin käydä säännöllisesti myös tekemässä yhdessä jotain ihan muuta kuin puhumassa yhtyeestä. 

- Ollaan oivallettu, että on tosi tärkeää töiden jälkeen käydä bissellä ja puhua jostain ihan muusta. Se, että ollaan läheisiä ystäviä, tekee tästä tosi kivaa, mutta se on myös asia, jota täytyy ylläpitää. Se ei ole itsestäänselvyys, joka vain olisi läsnä sen myötä, että tehdään töitä yhdessä, Luhtavaara kuvailee. 

Yhtye luettelee tulevaisuuden tavoitteikseen muun muassa uuden levyn ja onnistuneen kiertueen. Kaiken edellä on kuitenkin yksi.

- Ollaan asetettu ykköstavoitteeksi se, että meidän ystävyys säilyy. Se on tärkeintä, Brotherus summaa.

Jutun alusta tai Podplaysta voit kuunnella koko haastattelun, jossa yhtye kertoo myös muun muassa, mistä idea omaperäiseen bändinnimeen syntyi. 

(kuva: Yle / Nelli Kenttä)

Lue myös: Kuumaa-bändi lupaa vauhtia UMK:hon - "Olemme pitkään haaveilleet, että tuon tyyppinen kappale syntyisi"

Lue myös: Kuumaa-yhtyeen hitti äänestettiin Vuoden biisiksi

Kilpailut

Uusimmat