Kuva: EBU / Corinne Cumming

Euroviisuissa toiseksi jäänyt Sam Ryder kertoo mietteensä voittajasta: "Heidän tarvitsi voittaa"

17.05.2022 23:15 - Iiro Myllymäki

Ison-Britannian edustaja on iloinen Ukrainan voitosta.

Eurovision laulukilpailussa voittajaksi selvisi ennakkosuosikki Ukraina. Kalush Orchestran Stefania-kappale sai raadeilta ja yleisöltä yhteensä huimat 631 pistettä. Toiselle sijalle ylsi Ison-Britannian Sam Ryder Space Man -kappaleella. Britit keräsivät 466 pistettä.

Sam Ryder ei vaikuta olevan harmistunut voiton mentyä sivu suun. Mies on kommentoinut Ukrainan voittoa BBC Radio 2:n haastattelussa.

- Heidän piti voittaa. Oli selvää, että he voittavat, Ryder sanoo.

Tulosten kohdalla on pohdittu paljon sitä, missä määrin Ukrainan saamat äänet ovat olleet tuen osoitusta sodasta kärsivälle maalle. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa. Ison-Britannian edustajan mielestä lopputulos on osoitus solidaarisuudesta.

- On niin tärkeää, että käytämme Euroviisujen alustaa juhlistaaksemme solidaarisuutta ja valaistaksemme pimeää, Ryder sanoo.

Ukraina jäi raatien äänissä neljännelle sijalle, kun taas Iso-Britannia voitti raatien äänestyksessä. Ukraina sai kuitenkin suuren vyöryn yleisöääniä, joiden myötä maa julistettiin voittajaksi. Raatien äänillä on puolet lopullisen tuloksen painoarvosta.

Kalush Orchestra (kuva: EBU / Sarah Louise Bennett)

Sam Ryder ei lähtenyt Euroviisuihin ottaen paineita menestyksestä. Mies kertoi ennen finaalia Voice.fi:n haastattelussa, että lopullinen sijoitus ei ole hänelle merkityksellistä.

- Emme tulleet tänne minkään paineiden kanssa. Ei kävisi järkeen, että alkaisimme ottaa paineita matkan varrella. Teemme tämän aivan muista syistä kuin voittaaksemme tai tullaksemme tietylle sijalle. Kyse on laulamisen ja musiikin rakastamisesta sekä itseilmaisun, biisinkirjoituksen, yksilöllisyyden, rakkauden ja rauhan juhlistamisesta, Ryder kertoi.

Voidaanko kilpailu järjestää Ukrainassa?

Vielä ei ole selvää, missä Euroviisut päädytään ensi vuonna järjestämään. Perinteenä on, että voittanut maa järjestää seuraavan vuoden kilpailun. Ukrainan yhtyeen Oleh Psiuk sanoi voiton jälkeisessä lehdistötilaisuudessa uskovansa, että Euroviisut päästään käymään vuoden päästä ”uudessa, yhtenäisessä ja onnellisessa Ukrainassa”. Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmaisi pian voiton jälkeen sosiaalisessa mediassa haluavansa Ukrainan järjestävän seuraavan vuoden kilpailun. On kuitenkin epäselvää, kykeneekö Ukraina vielä vuoden päästä järjestämään kilpailua. Euroviisut järjestävä Euroopan yleisradioliitto EBU alkaa nyt kartoittaa mahdollisuuksia ensi vuoden kilpailun paikasta.

On hyvin mahdollista, että kilpailun päätyy järjestämään toiseksi sijoittunut Iso-Britannia. Iso-Britannia on yksi Euroviisujen suurista rahoittajamaista, mutta sen menestys on ollut vaisua viime vuosina. Edellisen kerran Euroviisut järjestettiin Isossa-Britanniassa vuonna 1998.

Lue myös: Ison-Britannian upeaääninen euroviisuedustaja hehkuttaa Lordia: "Sen pitäisi olla kaikkien suosikkieuroviisubiisi"

Lue myös: Ukrainan viisubiisi sai tunteikkaan, sodasta kertovan musiikkivideon - kerännyt miljoonia katseluja

Lähteet: Metro, Variety, Today, Eurovision.tv

Kilpailut

Uusimmat