Kuva: Youtube

Valko-Venäjän euroviisubiisi sai fanit raivostumaan, diskaamista vaaditaan: "Tämä on häpeällistä"

10.03.2021 11:15 - Iiro Myllymäki

Monet tulkitsevat Valko-Venäjän edustuskappaleen suoraksi propagandaksi, joka häpäisee maan demokratiaa puolustavia mielenosoittajia.

Valko-Venäjä on esitellyt vuoden 2021 edustajansa Eurovision laulukilpailussa. Edustaja on Galasy ZMesta -niminen yhtye kappaleella Ya Nauchu Tebya (I’ll Teach You). Edustuskappale on herättänyt huomattavan määrän vastustusta euroviisufaneissa, ja vastustus liittyy Valko-Venäjän myrskyisään poliittiseen tilanteeseen.

Valko-Venäjällä on ollut voimakasta presidentinvastaista liikehdintää viime elokuusta lähtien. Tuolloin Alexander Lukashenko valittiin uudelleen presidentiksi vaaleissa, jotka esimerkiksi EU:n näkemyksen mukaan eivät olleet vapaat eivätkä rehelliset. Vaalien yhteydessä ja etenkin niiden jälkeen kansan mielenosoitukset voimistuivat, ja viranomaiset ovat kohdistaneet protestoijiin väkivaltaa ja pidättäneet useita mielenosoittajia. Amnesty Internationalille annetuissa lausunnoissa pidätetyt mielenosoittajat ovat raportoineet järjestelmällisestä heihin kohdistetusta kidutuksesta ja kaltoinkohtelusta.

Euroviisuissa Valko-Venäjää edustava Galasy ZMesta -yhtye on esittänyt protesteja vastustavia kannanottoja. Varsinaisen edustuskappaleen sanoitukset on laajasti tulkittu pilkaksi maan oppositiota ja mielenosoittajia kohtaan. Vertauskuvia täynnä olevat lyriikat lienevät kuitenkin sen verran hienovaraiset, ettei Valko-Venäjää voi niiden perusteella vaatia diskattavaksi Euroviisuista. Kilpailussa on kiellettyä tehdä poliittisia kannanottoja.

Euroviisufanit ovat ilmaisseet voimakkaan tyytymättömyytensä Valko-Venäjän edustajaan nettikommenteissa. Euroviisujen virallisella YouTube-kanavalla kommentit ovat armottomia.

”Lyriikat ovat epäkunnioittavat kaikkia valkovenäläisiä kohtaan! Tämä on häpeällistä, ja Valko-Venäjän pääsy tämän vuoden Euroviisuihin pitäisi kieltää.”

”Diskatkaa Valko-Venäjä!”

”Tämä on silkkaa propagandaa. Älkää tukeko diktatuuria!”

”Tämä kappale nöyryyttää valkovenäläisiä, jotka taistelevat ihmisoikeuksista ja vapauksista. Tämä kappale on täysin häpeällinen.”

Kappaleen nostattama voimakas reaktio näkyy myös siinä, että musiikkivideolla on YouTubessa vain 1700 tuhatta tykkäystä verrattuna 16 000:en alapeukutukseen.

Valko-Venäjä ei valinnut tämänvuotista edustajaansa läpinäkyvästi. Viisukarsintaa varten järjestettiin avoin kappalehaku, johon valkovenäläisen yleisradioyhtiön BTRC:n mukaan lähetettiin viitisenkymmentä kappaletta. Wiwibloggs kirjoittaa, että BTRC lupasi ilmoittaa, miten karsinta järjestettäisiin, mutta näin ei tehty.

Suomea tämän vuoden Euroviisuissa edustaa Blind Channel kappaleella Dark Side. Blind Channel kilpailee toisessa semifinaalissa, kun taas Valko-Venäjä esiintyy ensimmäisessä semifinaalissa. Voittaja ratkeaa finaalissa lauantaina 22. toukokuuta.

Lue myös: Euroviisut paljasti tiukat koronatoimet, joita Rotterdamissa noudatetaan: "Terveys on prioriteetti"

Lue myös: Saiko Blind Channel haastajan Euroviisuihin? Italian edustusbändi sai vertailut ryöpsähtämään

Lähteet: Wiwibloggs, Genius, The Conversation, European Counsil, Amnesty

Kilpailut

Uusimmat