Kuva: YouTube

HS: Yö-kiista ratkesi - Jussi Hakulinen sai kiellettyä kappaleidensa esittämisen muistokonserteissa

04.04.2019 09:03 - Iiro Myllymäki

Jussi Hakulinen sai tahtonsa läpi Teoston uusien sopimusten nojalla, kertoo Helsingin Sanomat.

Yö-yhtyeen alkuperäisjäsen Jussi Hakulinen on saanut tahtonsa läpi Olli Lindholmin muistokonserttiin liittyvässä kiistassa. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat. Hakulinen on onnistunut kieltämään kirjoittamiensa kappaleiden esittämisen toukokuussa pidettävissä kolmessa muistokonsertissa. Jussi Hakulinen on kertonut haastatteluissa, että hänen kappaleitaan saisi esittää konserteissa vain, jos konserttien tuotot menisivät lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen. Yö-yhtyeen nykykokoonpano on päättänyt olla lahjoittamatta tuottoja hyväntekeväisyyteen, koska heidän mukaansa konserttien kustannusten jälkeen jaettavaa ei paljon jäisi.

Hakulinen onnistui kiellossaan nojaamalla tekijänoikeusjärjestö Teoston uusiin sopimuksiin. 18. maaliskuuta tehdyn asiakassopimuksen myötä kappaleiden tekijöillä on enemmän mahdollisuuksia itse hallita kappaleidensa käyttöä. Musiikkiteoksen oikeudenomistajilla on yksimielisellä päätöksellä mahdollista irrottaa teoksensa kokonaan Teoston hallinnoinnista ja myöntää itse lupa omien teostensa käyttöön yksittäisissä käyttötilanteissa. Jussi Hakulinen on kirjoittanut yksin esimerkiksi Yön hitit Joutsenlaulu ja Rakkaus on lumivalkoinen, joten hän voi omalla päätöksellään kieltää kappaleiden esittämisen.

Kun Lindholmin muistokonsertteja alettiin järjestellä, järjestäjillä ei ollut tietoa Teoston sopimusuudistuksesta. Jussi Hakulinen oli asiasta heti perillä.

- Tiesin itse, miten lakiasiat menevät. Ja kun hekin lopulta ymmärsivät, he eivät tehneet minkäänlaista kompromissiesitystä asiasta, Hakulinen sanoo HS:lle.

Kaksi kappaletta piti esittää

Yön pitkäaikainen kosketinsoittaja Mikko Kangasjärvi vahvistaa Helsingin Sanomille, että muistokonserteissa oli tarkoitus esittää kaksi Hakulisen kirjoittamaa kappaletta.

Yön ja Hakulisen kiistassa on ollut monta vaihetta. Alun perin Hakulinen pyrki kasaamaan Yö-yhtyeen alkuperäiskokoonpanon yhteen, jotta he voisivat järjestää ”Yön viimeisen keikan”. Nämä suunnitelmat eivät toteutuneet. Nykyisessä Yö-yhtyeessä ei ole enää yhtään alkuperäisjäsentä, ja Hakulinen onkin kutsunut Lindholmin poismenon jälkeen jäljelle jäänyttä bändiä ”cover-bändiksi”.

- Sen viimeisimmän Yö-kokoonpanon kanssa en halua olla missään tekemisissä. Se on cover-bändi, joka on toistuvasti tehnyt paskoja uudelleensovituksia biiseistäni ilman lupaa, Hakulinen sanoo HS:lle.

Muistokonsertit järjestetään Porissa Isomäki Areenalla 10. toukokuuta ja Tampereella Tampere-talossa 11. ja 12. toukokuuta. Esiintyjiksi on varmistettu muun muassa Suvi Teräsniska, Juha Tapio, Pate Mustajärvi ja Pauli Hanhiniemi.

Jussi Hakulinen on aiemminkin puolustanut oikeuksiaan Yön hittien tekijänä. Mies kielsi Joutsenlaulu-kappaleen Vain elämää -ohjelmassa kuullun uudelleensovituksen julkaisemisen ohjelman kokoelmalevyllä. Voit lukea aiheesta lisää tästä jutusta.

Lue myös: IL: Jussi Hakulinen jyrähtää Olli Lindholmin hautajaisista - "En tiennyt mitään"

Lähteet: Helsingin Sanomat, Teosto

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat