Kuva: Yle / Miikka Varila

Suomalainen Emma, 27, pyrkii San Marinon euroviisuedustajaksi - pyytää faneilta rahaa voittaakseen

22.02.2018 14:45 - Iiro Myllymäki

Viime vuonna Uuden musiikin kilpailuun osallistunut Emma Sandström on selviytynyt San Marinon karsinnan finaaliin. Voittaja ratkeaa osittain rahankeruukampanjalla.

Suomalainen Emma Sandström, 27, saattaa haastaa Saara Aallon, 30, Lissabonin Euroviisuissa toukokuussa. Emma nimittäin pyrkii San Marinon euroviisuedustajaksi 1 in 360 -nimeä kantavassa karsintakilpailussa. Emma-artistinimellä musiikkia tekevä nainen ei ole mikään keltanokka euroviisukarsinnoissa, sillä viime vuonna hän pyrki Suomen euroviisuedustajaksi Circle of Light -kappaleella ja nautti fanisuosikin maineesta. Lopulta Norma John vei kilpailussa pidemmän korren, ja Emma sijoittui kolmanneksi.

Tv:n katsojat saattavat tunnistaa Emman myös The Voice of Finland -ohjelmasta, jossa nainen esiintyi kaksi vuotta sitten. Vaikka Emma on ollut näkyvillä Suomen isoissa laulukilpailuissa, hän on asunut viimeisimmät kolme vuotta Tukholmassa, missä hän työskentelee musiikinopettajana.

Naisen unelma euroviisuedustajuudesta vaatii vielä toteutuakseen paljon työtä. Emma on yksi San Marinon karsinnan 11 finalistista. Finaali on erittäin kansainvälinen, sillä kilpailussa on vain yksi osallistuja piskuisesta San Marinon valtiosta. Muut kilpailijat tulevat muun muassa Norjasta, Saksasta ja Zimbabwesta. Viisuedustajan valinta tapahtuu raadin ja yleisön antamien äänien perusteella. Yleisöäänestys ei kuitenkaan ole mikään perinteinen puhelinäänestys.

Yleisön äänten jakautuminen määräytyy sen mukaan, kuka artisteista saa kerättyä eniten rahaa kappaleen tukemiseen. Ihmiset voivat lahjoittaa artisteille rahaa Global Rockstar -sivustolla, ja vastineeksi kappaleeseen sijoitetulle rahamäärälle lahjoittaja saa osuuden kappaleesta kertyvistä tekijänoikeusmaksuista. Näin ollen mitä enemmän kappaletta striimataan suoratoistopalveluissa, ladataan musiikkikaupoista tai soitetaan radiossa, sitä enemmän lahjoittaja saa rahaa takaisin sijoituksestaan.

2,6 miljoonalla striimillä kaksi euroa

Global Rockstarin sivuilla havainnollistetaan, että jos kappaleeseen sijoittaa kaksi euroa, lahjoittaja saa 0,0125 prosenttia kappaleen rojaltimaksuista. Kappaleen tulisi saada 2,6 miljoonaa striimiä Spotifyssa, jotta lahjoittaja saisi kaksi euroaan takaisin. Vain harva suomalainen euroviisuedustuskappale on kerännyt tuotakaan määrää Spotify-striimejä. Rajan ovat ylittäneet vain Lordin Hard Rock Hallelujah (17,5 miljoonaa kuuntelukertaa), Krista Siegfridsin Marry Me (3,5 miljoonaa kuuntelukertaa), Softenginen Something Better (3,6 miljoonaa striimiä) ja Waldo’s Peoplen Lose Control (2,9 miljoonaa striimiä).

Emman euroviisuehdokaskappale on nimeltään Diamonds. Voit kuunnella kappaleen alta.

Rahalahjoituksilla kappaletta on tarkoitus viilata vielä lisää.

”Lahjoituksellasi viemme tämän kappaleen seuraavalle tasolle. Tuotamme sen parhaiden muusikoiden, sovittajien ja miksaajien kanssa, jotta saamme annettua sille modernin soundin, joka sopii sekä Euroviisuihin että kaikille eurooppalaisille radiokanaville”, Emma kirjoittaa Global Rockstarin sivulla.

Tämän jutun kirjoitushetkellä Emman kappaleelle on lahjoitettu 110 euroa. Emma on tienannut kolmanneksi vähiten rahaa 11 finalistista. Itävaltalainen Sara De Blue on onnistunut keräämään suurimman lahjoitussumman, yhteensä 4640 euroa. Kaksi osallistujista on täysin vailla rahoitusta.

San Marinon euroviisuedustaja valitaan 3. maaliskuuta. Samana iltana myös Suomen viisukappale selviää, kun Saara Aallon kolmesta ehdokaskappaleesta valitaan voittaja Uuden musiikin kilpailun finaalissa. Alta voit katsoa Emman Circle of Light -kappaleelle kuvatun musiikkivideon:

Lue myös: Saara Aallon pelko: "Pidetäänkö minua ärsyttävänä?"

Lue myös: Mihin katosi Suomen edellinen viisuedustaja Norma John? Selittävät hiljaiseloaan Instagramissa

Lähteet: Global Rockstar, 1 in 360 -nettisivut

Kilpailut

Uusimmat