Kuva: Mikko Räsänen

Saara Aallon pelko: "Pidetäänkö minua ärsyttävänä?"

09.02.2018 18:45 - Iiro Myllymäki

Saara Aallon Monsters-kappale on ensimmäinen naisen euroviisuehdokasbiiseistä. Kappale syntyi helposti, vaikka aihe onkin vaikea.

Saara Aalto, 30, on tänään perjantaina julkaissut ensimmäisen kolmesta euroviisuehdokaskappaleestaan. Ensimmäisenä julkaistu kappale on nimeltään Monsters. Seuraava ehdokas tulee julki viikon päästä ja kolmas ja viimeinen ehdokas näkee päivänvalon puolestaan kahden viikon kuluttua. Yksi näistä kolmesta kappaleesta valitaan Uuden musiikin kilpailun finaalissa Suomen tämän vuoden euroviisuedustajaksi 3. maaliskuuta.

Monsters on samalla myös Saara Aallon ensimmäinen julkaisu käänteentekevän X Factor -menestyksen jälkeen. Aalto sijoittui Britannian vuoden 2016 X Factor -kaudella kilpailussa toiseksi, ja tästä lähtien naisen uutta musiikkia on odotettu suurella mielenkiinnolla paitsi Suomessa, myös Briteissä. Aalto on työskennellyt useiden eri biisinkirjoittajien ja tuottajien kanssa X Factorin jälkeen, ja Monsters on kirjoitettu yhdessä ruotsalaisten Linnéa Debin ja Joy Debin sekä brittiläisen Ki Fitzgeraldin kanssa. Linnéa ja Joy Debin kynästä on peräisin muun muassa Måns Zelmerlövin Heroes, jolla Ruotsi voitti Euroviisut vuonna 2015.

Aalto kertoo Voice.fi:n haastattelussa, että kappale syntyi nopeasti viiden tunnin studiosession aikana.

- Meillä oli todella vähän aikaa. Biisi syntyi harvinaisen helposti viiden tunnin aikana. Kun biisi valmistui, kaikki olivat sitä mieltä, että tämä on niin euroviisu. Linnéa rempseänä tyyppinä huusi studiossa, että tämä voittaa ja että hänelle tuli kappaleesta sama fiilis kuin Heroesista aiemmin, Aalto sanoo.

Nopeapoljentoisen pop-kappaleen sanoituksissa Saara Aalto hankkiutuu eroon mielensisäisistä hirviöistään. Nainen julistaa, ettei hän pelkää enää, vaikka monsterit häntä kuinka yrittäisivät pelotella. Kappale jatkaa näin ollen naisen suosiman "no fear" -mantran linjoilla.

- Muut kirjoittajat kysyivät minulta studiossa, mistä haluan laulaa ja sanoin, että olen miettinyt tällaista aihetta. Ajattelin, että olisi kiva tehdä voimalaulu siitä, miten pään sisällä olevista vanhoista traumoista pääsisi eroon, Aalto kuvailee.

Edelleen pelko hyväksytyksi tulemisesta

Vaikka kappaleessa demonit saadaan hätistettyä, oikeassa elämässä Aalto myöntää kantavansa niitä edelleen. Aalto on monesti puhunut siitä, miten hän ei koskaan kokenut saavansa hyväksyntää Suomessa yrittäessään monia reittejä pitkin musiikkimaailman huipulle. Kiistattoman lahjakas ja yritteliäs nainen nähtiin epäaitona, överinä ja liian itsepäisen sinnikkäänä. Vasta Ison-Britannian X Factorissa nainen koki tulleensa hyväksytyksi omana itsenään. Siinä missä Suomessa Aallolta vaadittiin vaatimattomuutta, Britanniassa tämä vaatimattomuus nähtiin outona. Lopulta brittikatsojat rakastuivat Aallossa juuri siihen teatraalisuuteen, jota ei Suomessa voitu ymmärtää. Tämä johti siihen, että Aalto nähtiin suorissa lähetyksissä mitä erikoisemmissa show-numeroissa ja tuomarit kehuivat kilpaa naisen yllätyksellisyyttä.

- Se, miten Suomessa opetetaan olemaan, ei päde Briteissä. Siellä minun on helpompi olla. Luonteeseeni sopii paremmin, että saan olla äänekäs ja iloinen.

Vaikka nainen on Lontoossa asuessaan työstänytkin omaa epävarmuuttaan hyväksytyksi tulemisesta, hänellä riittää vielä työstettävää. Monsterit ovat yllättävän sitkeitä tapauksia.

- Pelkään edelleen, että minusta ei tykätä tai minua ei hyväksytä. Vieläkin, kun tapaan jonkun uuden ihmisen, mietin, että pitääköhän hän minua ärsyttävänä. Se tulee sieltä koulukiusaamisesta. Aika monella ihmisellä on pelko siitä, tuleeko hyväksytyksi. En tosiaankaan ole sen kanssa yksin. Olisi ihanaa, jos ihmiset puhuisivat siitä enemmän, jotta tajuaisimme, että me kaikki pelkäämme sitä samaa asiaa, Aalto sanoo.

On Saara Aallolla toki hyvääkin sanottavaa Suomesta.

- Briteissä on vaikeampi luottaa ihmisiin. Ihmiset saattavat hehkuttaa jotakin, mutta eivät oikeasti tarkoitakaan sitä. Suomessa kukaan ei ikinä sano mitään, mitä he eivät tarkoittaisi todella. Briteissä pitää olla varpaisillaan, ettei ota kaikkea ihan todesta.

Positiivinen vastaanotto

Monsters-kappaleen musiikkivideo kuvattiin Oslossa. Videon on ohjannut Alex Herron ja videolla nähdään norjalaisia tanssijamiehiä vahvoissa meikeissä suomalaisen Vesa Silverin stailaamana. Videon idea oli Aallon, hänen brittimanagerinsa ja videon ohjaajan yhteisen mietinnän tulos.

- Saimme videoon erilaisia hahmoja, jotka eivät vastaa perinteisiä miehen tai naisen malleja, vaan he ovat persoonallisia. He voivat periaatteessa kuvata niitä monstereita, mutta he voivat myös kuvastaa minun jengiäni ja armeijaani, joka on päässyt eroon monstereistaan.

Oltuaan alle vuorokauden julki video on kerännyt YouTubessa yli 120 000 katselukertaa ja sadoittain kommentteja. Monstersin yleinen vastaanotto on ollut suopea, ja viisufanit ympäri maailmaa ovat antaneet kehunsa kappaleelle.

- Olen saanut paljon hyvää palautetta. Minulla on toiveikas olo, että ehkä nyt on minun aikani.

Lue myös: X Factorin voittanut Matt Terry ja Saara Aalto ystävystyivät kilpailussa - "Tuimme toisiamme"

Lue myös: Saara Aallolla yllättävät biisinkirjoituskumppanit - fanit sekosivat uutisesta

Kilpailut

Uusimmat