Kuva: Emmi Moilanen

Pukeuduin viikon markettivaatteisiin - enkä ole koskaan saanut yhtä paljon kehuja, katso kuvat

20.12.2018 19:15 - Henna Koste

Voicen muotitoimittaja Henna Koste halusi tutustua paremmin niihin kauppohin, joista suomalaiset ostavat suurimmaksi osaksi vaatteensa, eli marketteihin. Viikon aikana vaatteiden tyylikkyys tuli kuitenkin yllätyksenä hänelle itselleen ja etenkin muille.

Rakastan vaatteita, mutta arkisin en jaksa panostaa liiemmin pukeutumiseen. Vaatteissa arvostan eniten laatua ja kotimaisuus on iso plussa. Tämä näkyy tietty myös hintalapussa. Se ei sinänsä haittaa, sillä minulla on aika vähän vaatteita. Käytän paria eri laukkua ja melkein joka päivä minulla on samat maiharit jalassa. Minulla on muutama kotimaisen merkin collegepaita, joita pidän vuorotellen arkena. 

Ketjuliikkeiden vaatefilosofiasta en ole kovinkaan mielissäni. Vaikka paidan saa kympillä, ei se ole senkään arvoinen, jos se nyppyyntyy ensimmäisellä käyttökerralla. Ketjuliikkeitäkin useammin suomalaiset ostavat vaatteensa marketista. Miten se voi olla edes mahdollista?, mietin. Näen silmissäni kirkuvanvärisiä paitoja, joita koristavat sarjakuvahahmot. Päätän ottaa selvää, millaisia vaatteita ja asusteita ruokahyllyjen ja taloustavaroiden lomasta löytyy. Pukeudun viikon pelkästään markettien vaatteisiin. 

Valitsen vaatteet Prismasta, Citymarketista, Tokmannilta ja Lidlistä. Vaaterekkejä tutkaillessani yllätyn heti. Miksi en ole hoksannut näitä aiemmin? Löydän maailman kauneimman neuleen alle 30 eurolla, eikä materiaalilappukaan huuda akryylia. Näin pukeuduin viikon ajan:

Maanantai

Ensimmäisenä päivänä puen päälleni Prismaa. Sinisen neuleen pääntie tuntuu rohkealta toimistoon, mutta siinä on juuri jotain sellaista twistiä, josta pidän. Trendikkäät ruutuhousut ovat sellaiset, joita olen etsinyt kuluneen syksyn ajan. En mielelläni maksa ohimenevistä trendeistä paljoakaan, mutta en ole osannut metsästää niitä marketista. Nämä pöksyt maksavat 26,95 e. Laatu tuntuu hyvältä. En muista saaneeni kehuja pitkään aikaan yhtä paljon vaatteistani. 

Tämän vuoden keväällä Kaupan liiton tutkimuksessa selvisi, että Prisma on Suomen suurin muotikauppa. Prisman valikoimapäällikkö Nina Paavilainen toteaa, että vaatteiden kantava teema on monipuolisuus ja yhdisteltävyys.

- Suomalaiset rakentavat tyylinsä yhdistelemällä ristiin erityylisten brändien vaatteita. Marketeista ostettuja edullisia vaatteita yhdistetään kalliimpiin merkkivaatteisin, Paavilainen sanoo.

Näin juuri. Maltan tuskin odottaa, kun pääsen yhdistämään ruutuhousut luottovaatteideni kanssa. 

(kuva: Emmi Moilanen)

London Fogin neule 39,90 e ja housut 26,90 e, Prisma.

Tiistai

Tiistaina puin päälleni neuleen, johon ihastuin ensisilmäyksellä Citymarketissa. Olen etsinyt vaaleaa monikäyttöistä neuletta niin pitkään kuin muistan. Pussimaiset hihat kiinnittivät heti huomioni, ja ajattelin, että aivan sama vaikka tämä olisi 100% akryylia, tämä lähtisi mukaani. Materiaalilapussa neuleen kerrotaan kuitenkin olevan sekoitus viskoosia, polyesteria tai polyamidia. Paita vaikuttaa laadukkaalta. 

Farkkuja sen sijaan sain etsiä Cittarin vaateosastolta pidempään. Käytän yleensä kokoa 36, mutta lähes kaikki farkut olivat reilua mitoitusta. Löysin kuitenkin kivat denimpöksyt alerekistä, jotka tuntuivat mukavalta päällä ja näyttivät aika kivalta. 

(kuva: Emmi Moilanen)

Punainen villakangastakki on klassista mallia, joka palvelisi varmasti useita vuosia. Keinonahkainen laukku toimii yhtä lailla reppuna. Prisman nahkaiset nilkkurit olivat pehmeä lasku maiharien rakastajalle. Enpä olisi myöskään tiennyt, että nahkaiset kengät voivat löytyä alle 70 eurolla. Tiistainakin sain paljon kehuja vaatteista. Oli outoa huomata, että suhtauduin niihin ristiriitaisesti. Samaan aikaan, kun ihmiset suitsuttivat vaatteiden tyylikkyyttä ja päivittelivät  sitä, etteivät he uskoneet niiden olevan oikeasti marketista, minua vähän harmitti. Marketeissa on paljon näyttäviä vaatteita, mutta vieläkin useamman pitäisi tietää niistä. 

(kuva: Emmi Moilanen)

(kuva: Emmi Moilanen)

Neule 29,95 e, Farkut 49,95 e (ale 35 e), takki 79,95 e ja pipo 9,99 e, Citymarket. Reppu/olkalaukku 39,95 e ja kengät 69,95 e, Prisma.  

Keskiviikko

Keskiviikkona halusin pukea jotain erilaista, jota en olisi valinnut päälleni ehkä muuten. Iskin  silmäni harmaaseen housupukuun, joka ei kuitenkaan ollut liian asiallinen tai tylsä. Sporttiset raidat piristävät asukokonaisuutta. Tämän asun voisin pukea vähän fiinimpäänkin kokonaisuuteen korkkareiden pariksi. 

Tämä setti oli tosin hinnaltaankin arvokkaampi, mutta juhla-asuksi tai pitkäaikaiseksi luottopuvuksi kohtuuhintainen. 

(kuva: Emmi Moilanen)

Okrankeltainen paita 19,95 e, bleiseri 79,95 e ja housut 49,95 e, Citymarket.

Torstai

Tämä asu löytyisi todennäköisimmin vaatekaapistani. Tokmannin pehmeä tunika taipui työpäivän vaatteeksi paremmin kuin hyvin. Paksut legginssit voisi yhdistää lähes kaiken kanssa. Monen oli vaikea uskoa, että tämä asu ei ollut peräisin omasta kaapistani.

Tokmannilla keskitytään juuri arkipukeutumiseen, mutta kaikista vaatteista saa juhlavampia kokonaisuuksia asusteilla. Loppuviikosta minun olikin tarkoitus käyttää Tokmannin asusteita juhlatyylissä. 

(kuva: Emmi Moilanen)

Tunika 16,95 e, vaaleanpunainen neule 19,95 e ja legginssit 19,95 e, Tokmanni. Kengät 69,95 e, House/Prisma. 

Perjantai

Jouluviikolla töissäkin voi tunnustaa jouluhulluuttaan. Farkkujen pariksi sopi mainiosti hauska jouluneule, joka ei omalla asteikollani pääse ehkä ihan ugly christmas sweater -trendiin, mutta läheltä se liippaa. Sen sijaan neule meni mutkattomasti arkisempaankin tyyliin. Tämä paita keräsi huomiota ja toimiston käytävillä kuului monta kertaa päivän aikana "hieno paita". Materiaalina oli akryyli, jota välttelen. Sitäkin voi ehkä pitää harvakseltaan jouluisin, jotta paita pitää pintansa.

Lidlin ja Heidi Klumin yhteistyömallistot on myyty aina hetkessä loppuun. Itse asiassa itsekin ostin ensimmäisestä mallistosta oman neuleeni. Se lieneekin ainoa kokemukseni markettimuodista viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Samoin nämä jouluneuleet ovat olleet supersuosittuja. 

(kuva: Emmi Moilanen)

(kuva: Emmi Moilanen)

Neule 12,99 e, Lidl ja iJeansin farkut 19,90 e, Prisma. 

Lauantai

Ah, yksi suosikkityyleistäni. Toisaalta nämä ihanat vaatteet menivät ehkä vähän hukkaan kotioloissa. Jackpotin neule on 80 prosenttisesti lampaanvillaa, joten se tuntui päällä aika lailla yhtä ihanalta kuin miltä se näyttikin. Neuleen pariksi vedin rennot, mutta tyylikkäät mustat Tokmannin housut. Vetoketjut ja nauhojen metalliset yksityiskohdat antoivat housuille kivan ilmeen. Neule olisi toiminut hyvin farkkujen parina ja housut taas myös rennossa toimistolookissa. 

Jackpotin neule 49,90 e, Prisma ja housut 19,95 e, Tokmanni. 

Sunnuntai

Sunnuntaina juhlin lapseni syntymäpäiviä, joten oli aika valita ylle jotain oikeasti juhlavaa. Musta läpikuultava mekko ylsi polvien alle, joten se toimi mainiosti myös synttäreillä. Samaan mekkoon voisin pukeutua töihin, illanviettoon tai melkeimpä mihin tahansa juhliin. Jalkoihin vedin Tokmannin ballerinat, jotka sopivat oikeastaan mainiosti myös talvisiin sisällä pidettäviin juhliin. Vaikka olin periaatteessa pukeutunut tummaan päästä varpaisiin, ei minusta kokonaisuus ollut synkkä. Oikeastaan se tuntui kotoisalta. Viikon jälkeen oli helppo huomata, että markettivaatteet taipuvat tyyliin kuin tyyliin. 

En kaivannut kertaakaan omia vanhoja vaatteitani. Tämän viikon jälkeen aion muistaa myös markettien valikoiman vaatteita ja asusteita etsiessäni. Etenkin nousevia trendejä kannattaa metsästää näistä kaupoista, jos niistä ei halua maksaa maltaita. Mikään testaamistani vaatteista ei vaikuttanut huonosti valmistetulta. Tokmannin, Prisman ja Cittarin valikoimista löytyi kotimaisia vaatteita. Niin, ja niitä etukäteen pelkäämiäni sarjakuvahahmojakin löytyi korkeintaan yövaatteista. Aion myös jakaa jatkossakin markettimuodin ilosanomaa. Odotan jo seuraavaa kertaa, kun joku kysyy minulta, mistä vaatteeni ovat. Saan ehkä silloinkin kertoa ylpeydellä, että ne ovat marketista - eivätkä maksaneet paljoa. 

Mekko 29,90 e, House/Prisma, kengät 12,95 e ja laukku 14,95 e, Tokmanni. 

Lue myös: 'Yksi kerros toi megatuuheat ripset' - testasimme 8 uutuusripsiväriä

Lue myös: 5 superhelppoa muotikikkaa, jolla piristät tylsintäkin asua - ota haltuun jo tänään

Kilpailut

Uusimmat