Kuva: Shutterstock

Pääkaupunkiseutu on täynnä kätkettyjä helmiä - nappaa vinkit lomapäivien viettoon

30.06.2024 13:15 - Minttu Tikkanen

Myös pääkaupunkiseudulta löytyy kesäloman ajaksi paljon nähtävää ja koettavaa.

Kesäpäivistä voi nauttia täysin rinnoin, vaikka pidempää matkaa tai edes kesälomaa ei olisikaan tiedossa. Pelkästään pääkaupunkiseudun sisällä ja lyhyen matkan päässä Helsingistä sijaitsee lukuisia näkemisen arvoisia paikkoja, jonne voi suunnata päiväretkelle tai vaikka vain pyörähtämään työpäivän jälkeen.

Didrichsenin taidemuseo

Kesä on erinomaista aikaa kiertää museoita, joissa voi välttyä kesäaikaan pahimmilta ruuhkilta. Jos Kiasma, Ateneum ja muut kestosuosikit on jo nähty, voi suunnata esimerkiksi Länsi-Helsingissä sijaitsevaan Didrichsenin taidemuseoon, jossa voi teosten lisäksi ihastella upeaa miljöötä ja arkkitehtuuria. Erityisen reissusta tekee se, että samalla voi esimerkiksi pyöräillä koko kauniin reitin Lehtisaaren ja Kuusisaaren läpi aina Lauttasaareen saakka.

Uutela ja Kallahdenniemi

Itäisestä Helsingistä löytyy luontokohteiden keskittymä, missä voi ensiksi reippailla Uutelan ulkoilualueen maisemissa ja sitten suunnata vaikka pulahdukselle Kallahdeniemen uimarannalle, jonka pitkä ja valkea hiekkaranta on kuin suoraan Etelä-Euroopasta. Uimarin kannattaa muistaa käydä myös niemennokassa rantaa pidemmällä, aivan perillä asti, sillä maisemat ovat omaa luokkaansa.

Kallahdenniemen maisemat ovat idylliset. (kuva: Shutterstock)

Tuusulanjärvi ja taiteilijakodit

Jos haluaa tehdä täsmäiskun kulttuurin kehtoon, kannattaa suunnata Tuusulan ja Järvenpään alueelle Tuusulanjärven maisemiin. Lyhyen matkan sisältä löytyvät monet taidehistoriallisesti merkittävät kohteet kuten Jean Sibeliuksen kotitalo Ainola sekä Juhani Ahon kotitalo Ahola. Kulttuurikohteiden lisäksi Tuusulanjärvellä on loistavat ulkoilumahdollisuudet, joissa voi ihailla järvimaisemia. Ulkoilun voi aloittaa esimerkiksi Sarvikalliolta, jossa luontopolku johdattaa kallion huipulle upeiden maisemien äärelle. Lisäksi Tuusulanjärvessä voi myös uida, johon hyvä paikka voi löytyä Järvenpäässä sijaitsevasta, historiallisesta Vanhankylänniemestä.

Pihlajasaari

Pihlajasaari on lauttamatkastaan lähtien todellinen pakomatka Helsingistä, vaikka todellisuudessa pysytään aivan kaupungin edustalla. Pihlajasaaren leppeä tunnelma ja runsas luonto kuitenkin tarjoavat saaristoelämyksen, joka tuntuu olevan paljon kauempanakin kaupungin sykkeestä.

Jos kesäisen saaristoidyllin haluaa maksimoida, voi saareen halutessaan jäädä myös telttailemaan pientä telttapaikan maksua vastaan.

Lammassaari

Mikä olisi parempi kesäaktiviteetti kuin lampaiden rapsuttelu? Sitä varten ei tarvitse suunnata mihinkään eläintarhaan, vaan Helsingin Lammassaareen, missä ihanan pörröiset kaverit saavat kesän ajan vaellella vapaina. Toisinaan lampaat häviävät saaren piiloihin, mutta hyvällä tuurilla onnistut näkemään retkelläsi muutaman karvakuonon. Lampaat ovat melko kesyjä, joten ne antavat yleensä rapsuttaa itseään.

Vaikka lampaita ei näkisikään, johtaa Lammassaareen myös ainutlaatuinen pitkospuureitti, ja perillä on mahdollista esimerkiksi pulahtaa uimaan.

Kallion kirkon torni

Tänä keväänä Helsingissä aukesi täysin uusi nähtävyys, joka on aikaisemmin ollut vain harvojen saatavilla. Kallion kirkko nimittäin avasi torninsa pientä rahasummaa vastaan myös turisteille. Huipulta aukeavat päätähuimaavat näkymät Helsingin kantakaupunkiin.

Reissulle kannattaa kuitenkin varautua hyvin, ylös torniin ei vie minkäänlaista hissiä, vaan portaat täytyy jaksaa nousta torniin asti omin voimin. Lapsiperheitä varten kohde ei ole, sillä torniin on pääsy kielletty alle 18-vuotiailta. 

Kallion kirkon torni on avattu yleisölle. (kuva: Shutterstock)

Katajanokanluoto

Pitsaa keskellä piskuista saarta? Kyllä kiitos! Katajanokanluoto on vain muutaman minuutin venematkan päässä Helsingin Kauppatorista, mutta perillä on mukava käppäillä ja istuskella keskellä merta. Saarella ei juurikaan ole muita aktiviteetteja kuin kesäisin palveleva pitseria, mutta se onkin vertaansa vailla. Erinomainen pitsa maistuu vieläkin mahtavammalta aivan meren äärellä.

Teurastamon keskiviikkokeikat

Helsingin kesäaktiviteeteistä löytyy valinnanvaraa myös pienemmällä budjetilla. Jos kulttuurihammasta kolottaa, voi kesällä nautiskella myös livemusiikista ja vieläpä ilmaiseksi. Tapahtuma-alue Teurastamolla järjestetään kesäkeskiviikkoisin ilmaisia keikkoja, joihin lukeutuu monia suosittuja suomalaisartisteja kuten Yeboyah, F ja Elsa Brotherus.

Porkkalanniemi

Porkkalanniemi tarjoaa upeat ulkoilu- ja retkeilymahdollisuudet Kirkkonummen saaristossa. Alue on laaja, jopa 156 hehtaaria, joten nähtävää ja tehtävää riittää vaikka useammallekin reissulle. Karut, mutta kauniit saaristomaisemat voisivat hyvin olla jostain paljon kauempaakin saaristosta ja paikan päällä voi myös pystyttää vaikkapa oman telttaleirin, jossa nautiskella saaristotunnelmasta.

Kasavuori

Kasavuorelta aukeavat upeat merimaisemat, ja kallioille paistavassa ilta-auringossa kelpaa paistatella. Vaikka kallion huippu on korkealla, on nousu sinne helppoa, loivaa reittiä, joka sopii myös esimerkiksi lapsiperheille. Kasavuoren luontoreitit ovat helposti saavutettavissa myös julkisen liikenteen avulla, sillä kalliolle voi kävellä esimerkiksi Soukan metroasemalta. 

Retkeilijän kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä Kasavuoria löytyy pääkaupunkiseudulta kaksi ja lisäksi hämäävästi yksi Kasakallio. Toisaalta kohteista kaikki varmasti ilahduttavat luontoretkeilijää, joten eksyminenkään ei liene maailmanloppu. 

Lue myös: Tiesitkö, ettet välttämättä pääse lennolle, vaikka olisit ostanut lipun? Harva tietää "overbookingista"

Lue myös: Suomi kiinnostaa turisteja tänä kesänä edellisvuotta enemmän

Lue myös: Suosittu ulkoilu- ja retkeilypaikka suljetaan kävijöiltä kokonaan Helsingissä

Kilpailut

Uusimmat