Kuva: Shutterstock

Oletko lähdössä autolla Eurooppaan? Autoliitto muistuttaa seikoista, joita ei kannata unohtaa

22.06.2024 16:15 - Nina Turunen

Automatkailu Euroopassa on helppoa, mutta siinä piilee muutamia kompastuskiviä.

Kesäloma on automatkailun huippusesonkia ja monet lähtevät autolla nauttimaan Euroopasta. Viime vuonna lähes puolet suomalaisista teki lomamatkan ulkomaille ja heistä kolmannes matkusti lomalle autolla, selviää Autoliiton barometrista. Lisäksi 16 prosenttia matkan tehneistä vuokrasi auton lomakohteessa. 

Lähtökohtaisesti autoilu Euroopassa on mutkatonta ja sujuvaa. Autoilu mahdollistaa pääsyn kohteisiin, joihin ei välttämättä muuten pääsisi. Autoliitto kuitenkin muistuttaa autoillen lomailijoita tekemään matkasuunnitelman ja huomioimaan muun muassa ruuhkaisimmat reitit ja ajankohdat sekä liikenteen mahdolliset poikkeavuudet.

Tarkista löytyykö tarvittavat asiakirjat

Ennen matkaa auton kunnon lisäksi tulee tarkistaa myös ajoneuvon asiakirjat. Vaikka Suomessa ei enää edellytetä auton rekisteriotteen 1 osaa, se pitää kuitenkin ulkomaille matkustaessa olla mukana. Mikäli auto on lainassa tai sen omistaa rahoitusyhtiö, täytyy sille hankkia valtakirja omasta vakuutus- tai rahoitusyhtiöstä tai Autoliitosta. 

Jos matkaat pohjoismaiden ulkopuolelle, kannattaa omasta vakuutusyhtiöstä kysyä Green Card, joka on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Varmista myös vapaaehtoisen kaskovakuutuksen mahdolliset erityisehdot ja voimassaolo ulkomailla.

Käy läpi pakolliset varusteet

Monessa maassa vaaditaan, että autosta löytyy pakollisena varusteena heijastinliivi, ensiapulaukku ja palosammutin hätätilanteita varten. Näiden varusteiden puuttumisesta voi seurata mojova sakko.

Esimerkiksi heijastinliiviä tulee käyttää, jos auto hajoaa taajaman ulkopuolella ja matkustajat joutuvat nousemaan ulos autosta. 

- Mahdollista matkan keskeytymistä varten kannattaa selvittää jo etukäteen, mistä saa apua. Esimerkiksi Autoliiton Plus- ja Premium-jäsenet voivat tilata suomeksi asioiden veloituksetta tiepalvelun paikalle käytännössä kaikkialla Euroopassa. Vieraalla kielellä, vieraassa maassa, avun tilaaminen voi olla vaikeaa, jos ei ole lainkaan ottanut etukäteen selvää, kuka apua edes voisi tarjota,  Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen kertoo.

Paikalliset maksut ja säännöt haltuun

Varmista myös ennakkoon liikennesäännöt ja paikallismääräykset. Autoliitto kertoo, että eniten yllätyksiä automatkailijoille aiheuttavat maksulliset tiet ja kaupunkien ajokieltoalueet.

- Italian kaupunkien ajokieltoalueiden merkintä on puolestaan usein niin huomaamatonta, että alueelle on helppo ajaa vahingossa vaikka viikon ajan joka päivä ja perässä Suomeen tulee sitten kaikilta päiviltä sakko, joka ei ole mitenkään halpa, varoittaa Suokonautio-Hynninen. 

Autoliitto muistuttaa, että esimerkiksi pelkän kameravalvonnasta saadun sakon perille tulo voi kestää jopa vuosia. 

Ulkomaiden sakkoja voivat peria muunmuassa Oikeusrekisterikeskus EU:n puitepäätöksen nojalla tai suoraan maiden viranomaiset CBE-direktiivin perusteella.

Lue myös: Monelta autoilijalta ovat perustaidot hukassa - asiat, jotka tulisi osata ennen kuin hyppää rattiin

Lue myös: Pidätkö jalkojasi auton kojelaudalla? Naisen varoittavan tarinan jälkeen et enää

Lähde: Autoliitto

Kilpailut

Uusimmat