Kuva: Fotolia

Matka ulkomaille edessä? Asiantuntija jakaa vinkit, joilla selätät jet lagin ja lomastressin

24.06.2017 12:45 - Tiina Svensk

Jos lähdet kesällä ulkomaille, kannattaa matkaan valmistautua arvokkaiden vinkkien turvin.

Ulkomaanmatkan lähestyessä lomaan kannattaa valmistautua ajoissa. Stressaaminen ei kuitenkaan kannata, sillä lomanhan on tarkoitus rentouttaa. Pop Sugar jakoikin asiantuntijat vinkit jokaiseen vaiheeseen, joita maailmanmatkaaja tulee kohtaamaan.

Vinkit eri tilanteisiin jakaa kokenut matkatoimittaja Niam Walsh, joka on työnsä puolesta tutustunut matkustamisen eri vaiheisiin perusteellisesti:

1. Lennon varaaminen

Walshin mukaan äkkilähdöt ovat omalla tavallaan loistavia, sillä spontaani matka piristää kummasti. Kuitenkin lennon varaaminen ajoissa voi todellisuudessa säästää paljon rahojasi, joten Walsh kannattaa suunnitteluun hyvissä ajoin.

Käytä sivustoa, joka etsii sinulle parhaimman lentodiilin. Silloin säästät aikaa ja löydät todella ne parhaimmat kohteet halvimmalla hinnalla.

2. Ennen matkaa

Ennen lennolle lähtöä kannattaa Walshin mukaan panostaa pakkaamiseen: Matkalle kannattaa pakata kevyesti, mutta järkevästi. Valitse ensin haluamasi alaosat, ja varaa jokaiselle alaosalle kaksi erilaista yläosaa. Näin voit yhdistellä vaatteita mielesi mukaan. Pakkaa kengät muovipussiin, jotta et likaa niillä muita vaatteita.

Matkaopasta ei kannata pakata mukaan: nappaa puhelimeesi kuvat tärkeistä sivuista, niin säästät laukustasi tilaa!

3. Selviydy turvatarkastuksista nopeasti

Turvatarkastukset voivat viedä paljon aikaa, mutta voit auttaa työntekijöitä toimimalla itse viisaasti. Varmista ennen jonoon menemistä, ettei laukussasi ole nesteitä. Aseta lisäksi mahdollinen kannettava tai tabletti näkyville ja että laukkusi on pakattu siististi.

4. Ennakoi jet lagia

Olethan ottanut selvää siitä, miten pääset helposti lentokentältä lomakohteeseen? Kun pääset mahdollisesti pitkältäkin lennolta, haluat varmasti siirtyä mahdollisimman nopeasti hotellille. Jos aiot suunnata hotellille taksilla, kokeile onneasi kentällä: ehkä samaan suuntaan on menossa muitakin matkustajia, joiden kanssa voitte jakaa kulut?

Jet lag vaivaa monia maailmanmatkaajia, mutta tietyillä nikseillä voit helpottaa oloasi varmasti: Walsh neuvoo asettamaan kellosi ajan jo edellisenä päivänä tulevan kohteen aikaan. Silloin aivojen on helpompi mukautua uuteen aikavyöhykkeeseen. 

Nestehukka pahentaa jet lagia, joten huolehdi lennon aikana, että saat tarpeeksi vettä. Jos saavut kohteeseen illaksi, kannattaa koneessa pysyä hereillä - silloin pääset nukkumaan yöunesi saman tien paikallisten aikaan.

Jos sen sijaan saavut kohteeseen aamuksi, varmista, että olet saanut nukuttua. Siten jaksat pysytellä hereillä ensimmäisen lomapäiväsi ja nappaat kiinni paikallisesta rytmistä nopeammin.

Lue myös: Haaveiletko lomasta kotona? Kuusi vinkkiä tekevät siitä täydellisen

Lue myös: Matka lähestyy ja kaikki levällään? 5 vinkkiä laiskalle pakkaajalle

Lähde: Pop Sugar

Kilpailut

Uusimmat