Kuva: All Over Press

Bussikuski kuvasi maahanmuuttajanuoria - HSL: Epäasiallista!

11.07.2017 17:03 - Bauer Media - Luettu 10 338 kertaa

Sosiaalisessa mediassa leviää videoita, jotka HSL:n linja-auton kuljettaja on kuvannut ilman lippua sisään yrittävistä nuorista.

Sosiaalisessa mediassa leviää ainakin kolme YouTubessa julkaistua videota, joissa maahanmuuttajataustaiset nuoret yrittävät tulla linja-autoon mahdollisesti ilman asianmukaista bussilippua. Kahdessa eri yhteydessä kuvatuissa videoissa nuoret kertovat, että heillä olisi kännykällä ostettu sähköinen lippu, mutta puhelimesta on loppunut akku, eivätkä siksi voi pyydettäessä näyttää sitä. 

Videoiden kommentointi niin YouTubessa kuin muualla sosiaalisessa mediassa on erittäin rasistista. Erikoisiksi videot tekee se, että ne on kuvannut linja-auton kuljettaja. Videot on julkaissut Facebookissa Perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaana ollut mies, joka on ainakin aiemmin työskennellyt linja-autonkuljettajana, joten hän voi itse myös olla videoiden kuvaaja.

Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaavan HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila ei ole ilahtunut kuljettajan kuvaamista ja julkaisemista videoista.

- Epäasiallista. Kuljettajan toiminta ei ole missään nimessä ohjeistuksemme mukaista, Anttila kertoo Radio Novalle.

- Kuljettajan tärkein tehtävä on palvella asiakkaita ja ajaa reittiä turvallisesti. Hänen kuuluu myös tarkistaa, että kaikilla on asianmukainen matkustusoikeus, eli siinä mielessä kuljettaja toimi oikein, mutta kaikki sen ylimenevä onkin sitten liikaa.

Anttila muistuttaa, että kuljettajat eivät ole HSL:n työntekijöitä.

- Ostamme palvelun liikennöitsijöiltä, Anttila korostaa.

Radio Nova selvitti, minkä liikennöitsijän linja-autosta tässä tapauksessa on kyse, mutta ei tavoittanut kyseisen yhtiön edustajaa kommentoimaan tapausta. 

Lain mukaan linja-autot ovat julkista tilaa, joten siinä mielessä itse kuvaamisessa ei ole mitään laitonta. Pahimmissa konfliktitilanteissa videot voivat jopa olla arvokasta todistusaineistoa, kun tapahtumia selvitetään jälkikäteen. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun tällaisia videoita aletaan levittää sosiaalisessa mediassa, saatetaan syyllistyä yksityiselämää koskevan tiedon levittämiseen tai jopa kunnianloukkaukseen. Esimerkiksi nyt julkaistuilla videoilla kaikki kuvatut nuoret ovat selkeästi tunnistettavissa ja videot julkaisemalla aiheutettu julkinen nöyryytys voi olla rikoksena paljon vakavampi kuin mahdollinen yritys matkustaa ilman lippua.

Artikkelin pääkuvana on kuvituskuva. Kuvan linja-auto, ei liity tähän tapaukseen.

Lue myös: Tamperelainen opiskelija sai paniikkikohtauksen yöbussissa - miten reagoivat matkustajat?

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat