Kuva: Shutterstock

Asiat, jotka keittiössä olisi hyvä puhdistaa viikoittain - toteutuvatko omassa siivouksessasi?

24.03.2024 10:15 - Jasmin Mikkilä

Pintojen siisteyden lisäksi myös siivousvälineiden, kuten tiskirättien puhtaudesta kannattaa pitää huolta.

Märät tiskirätit voivat olla hyvä kasvualusta erillaisille bakteereille. Siitä syystä ne kannattaa pestä tai vaihtaa uusiin aika-ajoin. Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silanderin mukaan tiskirätit voi pestä pesukoneessa. Mutta milloin pesu sitten on ajankohtaista?

- Usein sen huomaa tiskirätin hajusta tai ulkonäöstä, jos siihen on pinttynyt jotain likaa tai se alkaa tuoksahtamaan. Silloin tiskirätin voi pestä. Usein tiskirätit kannattaa pestä koneessa 60 asteessa, koska silloin suurin osa bakteereista kuolee. Se on hyvä tarkistaa ostaessa siivousliinoja, että ne kestävät 60 asteen pesun, Silander kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Pitääkö keittiössä olla useampi tiskirätti?

Monilla saattaa olla keittiössä vain yksi tiskirätti, jota käytetään kaikkeen keittiön siivoukseen. Silanderin mukaan kannattaa kuitenkin miettiä, pitäisikö tiskirättejä olla keittiössä useampia.

- Se pidentää tiskirätin käyttöikää, jos niitä on useampi. Silloin tiskirätti ehtii kuivua kunnolla ennen kuin sitä käytetään uudestaan. 

Tiskirätit ovat hyvä kasvualusta bakteereille kosteuden ja huokoisen materiaalin vuoksi. Tiskirättejä olisikin paras säilyttää hygieniasyistä erillisessä koukussa tai esimerkiksi kuivauskaapin reunalla. Tällöin liina saa kuivaa rauhassa ja ilmavasti. 

- Sen tunnistaa usein hajusta, jos bakteerit ovat alkaneet lisääntymään. Likaisella rätillä voi pahimmillaan levittää muille pinnoille bakteereita, minkä vuoksi on hyvä huolehtia siivousliinan puhtaudesta. 

Myös nämä kannattaa siivota viikoittain

Keittiössä on Silanderin mukaan siivousvälineiden lisäksi myös muitakin asioita, joiden siisteydestä kannattaa pitää huolta viikoittain. 

- Päivittäin on hyvä huolehtia ruokaa laittaessa, että tasot jäävät puhtaaksi. Sen lisäksi viikoittaisessa siivouksessa ovenkahvat, kaappien ovet, jääkaapin ovi sekä pakastimen ovenkahva on hyvä puhdistaa, koska niitä kosketellaan paljon. 

Silander muistuttaa myös jääkaapin, pakastimen sekä kodinkoneiden siivouksen tärkeydestä. 

- Jääkaappi olisi hyvä käydä myös viikoittain läpi. Myös astianpesukoneet ja muut kodinkoneet kaipaavat puhdistusta aika-ajoin. Tämän lisäksi myös pakastin olisi hyvä siivota ennen kuin uusi satokausi alkaa, Silander toteaa. 

Lue myös: Nyt on juuri oikea hetki tehdä yksi kotityö, joka hankaloituu kevään myötä huomattavasti

Lue myös: Mitä loppusiivoukseen kuuluu? Kattava lista muuttajan avuksi

Lue myös: Onko kevätsiivous edessä? 4 vinkkiä, joiden avulla pääset eroon turhista rojuista

Kilpailut

Uusimmat