Kuva: Ninna Lindström

Lähde tänä viikonloppuna makumatkalle - katso kolme reseptiä, jotka vievät kielen mennessään

30.10.2020 14:20 - Iiro Myllymäki

Reseptien maut vievät mukanaan Marokkoon, Italiaan ja Ranskaan.

Vaikka ulkomaanmatka ei nyt onnistuisikaan, makumatkalle voi aina lähteä ihan jo omassa keittiössään. Äkkilähtö erilaisiin makuihin onnistuu vaikkapa viikonloppuna, kun aikaa ruoanlaitolle on enemmän.

Kokosimme yhteen kolme resepti-ideaa, joiden avulla voi tutustua eri maiden keittiöiden makuihin. Tekeekö mielesi eniten mausteista marokkolaista, ihanaa italialaista vai klassista ranskalaista? Katso alta ideat pettämättömälle makumatkalle.

Falafelpyörykät

(kuva: Elvi Rista)

Ainekset:

2 prk (à 290/175 g) kikherneitä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1/2 ruukku korianteria
1 rkl tahinia
2 tl juustokuminaa
1/4 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
3/4 dl (kokojyvä)vehnäjauhoja
1/2 l rypsi- tai auringonkukkaöljyä

Valmistus:

1. Valuta liemi kikherneistä. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Silppua korianteri. Yhdistä sauva- tai tehosekoittimella kikherneet, sipuli, valkosipuli, mausteet ja jauhot. Lisää tahini ja soseuta karkeaksi tahnaksi. Siirrä taikina jääkaappiin tunniksi maustumaan.

2. Pyörittele taikinasta käsin tiiviitä pyöryköitä. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Uppopaista pyörykät kolmessa erässä kullanruskeiksi, noin 5 minuuttia kerrallaan.

3. Tarjoa falafelpyörykät hummuksen tai mintulla ja sitruunalla maustetun jogurtin kanssa.

Vinkki: Voit kypsentää öljytyt pyörykät myös 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Voit tutustua enemmän marokkolaisen keittiön resepteihin tästä linkistä.

Focaccia

(kuva: Ninna Lindström)

Ainekset:

3 1/2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1 dl juustoraastetta
7 dl vehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä

Pinnalle

2 dl kivettömiä oliiveja
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tuoretta rosmariinia
1 tl sormisuolaa

Valmistus:

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, juustoraaste ja vehnäjauhot. Alusta taikinaa 10 minuuttia ja lisää samalla öljy joukkoon.

2. Peitä kulho liinalla ja kohota taikinaa huoneenlämmössä 30–40 minuuttia.

3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kauli taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi. Kohota peitettynä 10 minuuttia.

4. Painele oliivit syvälle taikinaan. Voitele leivän pinta öljyllä ja ripottele hienonnettua rosmariinia ja suolaa päälle.

5. Paista leipää noin 20 minuuttia. Leikkaa paloiksi jäähtyneenä.

Lisää italialaisen keittiön reseptejä löydät tästä linkistä.

Ranskalainen suklaakakku

(kuva: Ninna Lindström)

Ainekset:

200 g tummaa suklaata
200 g voita tai margariinia
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria

Lisäksi

150 g (1 prk) ranskankermaa
1 dl paksua jogurttia
3–4 rkl tomusokeria
marjoja

Valmistus:

1. Säädä uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 22–24 cm) pohjalle.

2. Paloittele suklaa ja rasva muovikulhoon. Sulata mikrossa välillä sekoitellen, kunnes seos on tasaista. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset kulhoihin. Vatkaa valkuaiset ja 1 dl sokeria kuohkeaksi vaahdoksi. Valkuaisvaahto on valmis, kun se ei irtoa kallistaessasi kulhoa.

4. Vaahdota keltuaiset ja ½ dl sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt suklaa-rasvaseos keltuaisvaahtoon. Nostele valkuaisvaahto parissa erässä joukkoon.

5. Kaada kakkutaikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä, mutta kakku tuntuu keskeltä pehmeältä.

6. Anna vetäytyä vähintään 30 minuuttia. Vaahdota ranskankerma kevyesti. Sekoita joukkoon jogurtti ja mausta tomusokerilla.

7. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria. Tarjoa suklaakakku ranskankermakastikkeen ja marjojen kanssa.

Pääset tutustumaan lisää ranskalaisen keittiön herkkuihin tästä linkistä.

Lue myös: Suussa sulava suklaaherkku syntyy käden käänteessä - tarvitset vain kaksi ainesosaa

Lue myös: Raikas hedelmäsalaatti valmistuu käden käänteessä - piristä annosta ripauksella chiliä

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat