Kuva: Fotolia

Unigurun 5 helppoa niksiä, joilla saat taaperon nukkumaan koko yön omassa sängyssään

09.01.2018 21:00 - Karoliina Kotala

Moni taaperoikäisen vanhempi tietää, että pienokaisen saaminen nukkumaan läpi yön omassa huoneessaan voi olla melkoinen haaste.

Vaikka perhepeti on monessa kodissa suosittu muoto nukkua, alkavat vanhemmat usein lapsen kasvaessa kaivata omaakin nukkumisrauhaa. Ja vaikka lapsi olisikin aina nukahtanut omaan huoneeseensa, saavat yöheräilyt monet taaperot vaeltamaan vanhempiensa väliin nukkumaan. Kaikkia pyöriskelevä taapero vanhempien keskellä ei häiritse, mutta jos haaveissa on, että lapsi viettäisi koko yönsä omassa sängyssään ja huoneessaan, on siihen tarjolla ammattilaisten vinkkejä.

Lasten uniongelmiin erikoistunut asiantuntija Vicki Dawson kertoo, että ongelmaan on tarjolla useitakin toimivia kikkoja eikä tavasta eroon pääseminen ole niin vaikeaa kuin moni vanhempi uskoo. Alla Vickin viisi tehokeinoa:

Johdonmukaisuus on avain onnistumiseen

Rutiinit ovat pienelle lapselle äärimmäisen tärkeitä ja jos aloitat jotain, jota et voikaan saattaa loppuun, on yritys tuhoon tuomittu. Kun aloitat muutoksen, pidä siitä tiukasti kiinni äläkä lepsuile tai luovuta ja jatka ainakin kahden viikon ajan. Et voi antaa lapsen tulla sänkyyn edes yhden kerran, jos olette sitoutuneet uuteen rutiiniin, sillä se lapsi ymmärtää heti, ettei uusi sääntö sittenkään ole ehdoton.

Kerro lapselle uudesta säännöstä

Muutos nukkumisessa voi olla lapselle iso shokki. Kerro siis hänelle lempeästi, että jatkossa lapsesi saa nukkua omassa huoneessaan ja tee se selväksi vielä ennen nukkumaanmenoa.

Vakuuta, että lapsen oma huone on ihana paikka nukkua

Jos lapsesi karkaa huoneestaan viereenne joka yö, pohdi mikä siihen on syy. Onko huoneessa liian kuuma, kylmä, liian pimeä tai valoisa? Haluaisitko itse nukkua hänen huoneessaan yösi? Yritä järjestää huone miellyttäväksi nukkua ja vakuuta lapselle, että huoneessa on turvallista olla.

Nuku lapsesi kanssa hänen huoneessaan pari yötä, jos mahdollista

Jos lapsesi siirtyy viereenne öisin nukkumaan siksi, että haluaa olla lähellänne, nuku pari yötä hänen huoneessaan lapsen kanssa. Vaikka vanhemmalle harjoitus voi olla epämukava, voi se olla ratkaiseva tekijä sille, että lapsi tottuu nukkumaan läpi yön huoneessaan.

Leikkikää huoneessa, jossa lapsi nukkuu

Toisinaan huone, jossa lapsen tulisi nukkua ei ole varsinainen leikkitila. Leikkikää siis huoneessa, jossa lapsen olisi tarkoitus nukkua, jotta lapsi mieltää huoneen mukavaksi ja tutuksi tilaksi.

Lähde: The Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat