Kuva: Shutterstock

Maastopalokausi alkanut - varoituksia tullut jo Pohjanmaalle

19.04.2024 16:15 - Jasmin Mikkilä

Maastopalovaroituksessa on kolme vaaratasoa, keltainen, oranssi sekä punainen.

Sää on tavallista kylmempi ajankohtaan nähden, mutta Ilmatieteen laitoksen varoituskartalla nähdään jo maastopalovaroituksia Pohjanmaalle viikonloppua kohden. Ilmatieteen laitos ei anna enää ruohikko- ja metsäpalovaroituksia tästä keväästä alkaen, vaan ainoastaan maastopalovaroituksia.

- Varoituksilla pyritään vähentämään maastopaloja tilanteissa, joissa maastopalon vaara on ilmeinen maanpinnan kuivuuden ja sääolosuhteiden vuoksi, taustoittaa yhteyspäällikkö Tuomo Bergman Ilmatieteen laitokselta.

Maastopalovoitus varoittaa syttymisherkästä sekä kuivasta maasta, kerrotaan Ilmatieteen laitoksen -tiedotteessa. Varoituksen astuessa voimaan ei avotulta saa enää sytyttää.

Avotulta ei saa tehdä keltaisenkaan vaaratason aikana

Maastopalovaroituksissa on kolme vaaratasoa, keltainen, oranssi sekä punainen, joista punainen sekä oranssi kertovat suurista sekä nopeasti etenevistä maastopaloista. Avotulta ei saa sytyttää maastopalovaroituksen aikaan. Avotulella viitataan nuotioihin, tai muihin vastaaviin tulen käyttöihin, kuten esimerkiksi kertakäyttögrilliin.

- Kielto koskee maastopalovaroituksen kaikkia kolmea luokkaa, keltaista, oranssia ja punaista. Ennen kuin tekee tulen, tulee aina tarkistaa voimassa oleva, kuluvaa vuorokautta koskeva varoitus, Bergman korostaa.

Avotulen teko ei kuulu jokaisenokeuksiin, vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Myös sytyttäjällä on aina vastuu tulesta ja sen turvallisuudesta. Kaupungeissa on yleensä avotulen tekokielto, poislukien paikat, jotka ovat erikseen merkitty tähän tarkoitukseen.

Varoitukset ovat vuorokausikohtauksia, ja niitä voidaan anta jopa viisi vuorokautta aikaisemmin. Varoitukset julkaistaan Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen varoituskartalla sekä paikallissää-sivulla.

Lue myös: Lumisateita tulossa edelleen laajalle alueelle - paikoin jopa 15 senttimetriä

Lue myös: Vuoden sademäärä yhdessä päivässä - suomalaisten suosima talvilomakohde tulvii pahasti

Lue myös: Luonnonvarakeskus antoi siitepölyennusteen keväälle

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kilpailut

Uusimmat