Kuva: Shutterstock

Tiesitkö? Virpomisoksien kerääminen on laitonta ilman lupaa

22.03.2024 20:15 - Rebekka Silvennoinen

Pajunoksien poimintaan tulisi olla maanomistajan lupa.

Virvon, varvon, tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks. Vitsa sulle, palkka mulle. Tulevana sunnuntaina vietetään palmusunnuntaita, jolloin pienet virpojat kulkevat ovelta ovelle. Kiitokseksi virpomisesta ja vitsasta virpojat odottavat herkkuja. 

Virvontaperinteeseen kuuluu koristellut pajunoksat. Kauniilla pajunkissoilla olevat oksat koristellaan värikkäiksi höyhenin ja silkkipaperilla. 

Virpomisen pajunoksia ei kuitenkaan tule katkoa mistä tahansa. Virallisesti pajunoksien poimintaan tulisi olla maanomistajan lupa. 

Jokaisenoikeuksiin on kirjattu, ettei toisen maalla saa kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita eikä ottaa mukaan kuivunutta tai kaatunutta puuta. Paju on puuvartinen kasvi eli pajunoksien keräys kuuluu tähän kategoriaan. 

Jos oksia ei kerää suuria määriä tai näkyvältä paikalta, harvoin siihen kuitenkaan puututaan. Muutaman oksan poiminta virpomiseen ei todennäköisesti aiheuta suurta haittaa pajulle. Oksat kannattaa mielummin leikata kuin repiä irti. Oksia ei myöskään tule kerätä montaa samasta puusta tai näkyvältä paikalta. 

Virallisesti poimintaan olisi kuitenkin kysyttävä maanomistajan lupa. 

Lue myös: Suomi jälleen maailman onnellisin maa - jo seitsemättä kertaa peräkkäin

Lue myös: Monen kiinteistövero nousi lakimuutoksesta johtuen - oma verotuspäätös tulee tarkistaa pian

Lue myös: Lääkejäte kustantaa Kela-korvausten kautta yhteiskunnalle vuosittain 43 miljoonaa euroa

Lähde: Luontoon.fi

Kilpailut

Uusimmat