Kuva: Shutterstock

Talviuintiin liittyy myös vaaroja, muistuttaa Tukes - vinkit turvalliseen avantouintiin

19.12.2023 21:15 - Reija Saarinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut viime viikkoina ilmoituksia talviuintipaikoilla tapahtuneista onnettomuuksista ja vaaratilanteista.

Moni suomalainen on etenkin viime vuosien aikana innostunut talviuinnista. Vaikka avantoon pulahtamiseen liittyykin runsaasti erilaisia hyötyjä, on hyvä myös muistaa, että harrastus sisältää myös vaaroja. 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on viime aikoina saanut ilmoituksia talviuintipaikoilla sattuneista onnettomuuksista ja tapaturmista. Tyypillinen talviuintipaikalla tapahtuva onnettomuus on ollut liukastuminen, mutta myös hukkumisia ja muita vakavia onnettomuuksia on tapahtunut. 

Talviuintipaikalla huomioitavia vaaroja ovat muun muassa liukastumisriskit kulkureiteillä ja portaissa, sekä mahdolliset riskit saunaan ja pukutiloihin liittyen.

- Talviuinnilla on terveyshyötyjä, mutta sen riskeistä on hyvä olla tietoinen, olitpa sitten talviuimari tai talviuintipaikan ylläpitäjä. Ylläpitäjän tehtävänä on varmistaa asiakkaiden turvallisuus. Vaarat tulee tunnistaa etukäteen ja niistä aiheutuvat riskit tulee minimoida, sanoo Tukesin ylitarkastaja Konsta Kulmala.

Suomen Latu haluaa myös omalta osaltaan muistuttaa harrastajia hyvistä turvallisuuskäytänteistä. 

- Talviuimarin turvalliset toimintatavat ovat kuitenkin tärkeä avain onnistuneeseen talviuintikokemukseen. Jokainen voi myös omalla toiminnallaan varmistaa, että pulahdus on turvallinen. Tärkein neuvo on: ui aina kaverin kanssa, sanoo asiantuntija Oona Järvinen Suomen Ladusta. 

Alta voit katsoa Suomen Ladun vinkit turvalliseen talviuintiin:

1. Älä mene uimaan yksin!

2. Tutustu turvallisuusohjeisiin. Tiedä, miten voit auttaa hätätilanteessa. Tarkista, että talviuintipaikan osoite ja ohjeet avun hälyttämiseen on kirjattu näkyvästi ja että veden äärellä on pelastusrengas.

3. Liiku rauhallisesti, kulkureitit ja portaat voivat olla liukkaat.

4. Varustaudu uintiin uimapuvulla, päähineellä, jalkineilla sekä halutessasi käsineillä. 

5. Lämmittele hyvin ennen veteen menemistä esimerkiksi lyhyellä jumpalla.

6. Aloita lyhyillä uinneilla ja lisää aikaa pikkuhiljaa kehon tottuessa kylmään veteen. Veteen mennessä voit tuntea kylmäshokin, joka voi aiheuttaa hengen salpautumista, joten hengitä rauhallisesti, kun laskeudut veteen.

7. Saunan jälkeen tulee antaa kehon viilentyä. 

8. Lämmittele myös uinnin jälkeen. Juo lämmintä juomaa ja pue päällesi kuivat vaatteet mahdollisimman pian.

9. Älä ui sairaana tai alkoholin vaikutuksen alaisena. Mikäli epäilet talviuinnin sopivuutta itsellesi, keskustele ensin lääkärisi kanssa.

10. Nauti talviuinnin hyvistä terveysvaikutuksista kehoasi kuunnellen. Lapsetkin voivat kokeilla talviuintia aikuisten seurassa.

Lue myös: MTV: Talviuinnilla on huikea vaikutus mielenterveydelle: "Ei voi oikein muuta miettiä"

Lue myös: MTV: Avanto-Erkki, 93, paljastaa hyvän kuntonsa salaisuuden - katso video

 Lähde: Tukes

Kilpailut

Uusimmat