Kuva: Tiktok

TikTokissa jaettiin ylösalaisin olevia julkkiskuvia, joissa on outo jippo - huomaatko sinä sen?

01.10.2020 19:45 - Iiro Myllymäki

Psykologin jakamilla kuvilla havainnollistetaan niin sanottua "Thatcher-efektiä".

Psykologi Julie Smith on hämmästyttänyt ihmisiä TikTok-videollaan, jossa hän havainnollistaa niin sanottua ”Thatcher-efektiä”.

Videolleen Smith on laittanut ylösalaisin käännetyt kuvat laulaja Adelesta, räppäri Kanye Westistä ja Yhdysvaltain entisestä presidentistä Barack Obamasta. Kaikki näistä ovat niin tuttuja kasvoja, että ne tunnistaa helposti myös ylösalaisin käännetyistä kasvokuvista. Kuvissa piilee kuitenkin mielenkiintoinen juju. Psykologi kehottaakin katsomaan saman TikTok-videonsa niin, että toisella kerralla kääntää puhelimen luurin toisinpäin.

Pääset katsomaan videon alta tai tästä linkistä.

Kun kuvat katsoo toisinpäin, huomaa, että niihin on tehty muokkauksia, jotka todennäköisesti jäivät huomaamatta silloin, kun kuvia katsoi ylösalaisin. Nimenomaan tästä on kyse Thatcher-efektissä. Ihmisten aivojen on hankala havaita tiettyjä kasvomuutoksia, kun kasvot näkee ylösalaisin. Videolla näkyvissä kuvissa silmät ja huulet on käännetty oikeinpäin ylösalaisin esitetyissä kuvissa, ja monien aivot havaitsevat tämän vasta, kun kuvia katsoo oikeinpäin. Olemme ihmisinä tottuneita havainnoimaan pieniäkin kasvojen yksityiskohtia, kun kasvot ovat oikeinpäin, mutta meillä ei ole samaa erottelukykyä niissä harvoissa tilanteissa, kun näemme ihmiskasvot väärinpäin.

Thatcer-efekti on saanut nimensä Ison-Britannian entisen pääministeri Margaret Thatcherin mukaan, sillä efektin esille nostanut psykologi Peter Thompson havainnollisti efektiä nimenomaan Thatcherin kuvilla vuonna 1980.

Julie Smith selittää Thatcher-efektistä laajemmin alla näkyvällä Instagram-videolla. Jos video ei näy, klikkaa tästä.

Psykologin TikTok-videoon on tullut monia kommentteja, joissa on kauhisteltu, miltä muokatut kasvot näyttävät.

"Tämä pelästytti minut."

"Adele sai minut säikähtämään. Nyt en pysty nukkumaan."

"Tuo on niin outoa."

Lue myös: Löydätkö kuvasta neliapilan? Hauskat aivopähkinät hämmentävät nettikansaa

Lue myös: Tasapaksut "Instagram-naamat" huolestuttavat - fanit muokkaavat julkkisten kuvia epäluonnollisiksi

Lähde: Bored Panda

Kilpailut

Uusimmat