Kuva: AOP

Poliisi kertoo, kuinka pyörävarkaus tapahtuu - kiinnitä huomiota hääräilyyn pyörien ympärillä

28.07.2020 13:45 - Roy Kokkonen

Kansalaisten terävä havainnointi johti useamman pyörävarkaan kiinnijäämiseen Espoossa. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos kertoo, kuinka pyörävarkaat usein toimivat.

Pyörävarkaat ovat jokakesäinen riesa. Espoossa kansalaisten havainnointi johti useamman pyörävarkaan kiinnijäämiseen Leppävaarassa ja Kilossa sunnuntaiaamuna 26.7. Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen tiedotteessa kerrotaan toimintatavoista, jotka ovat toistuneet varkaustapauksissa.

Kun polkupyörä anastetaan, saattaa paikalla olla ”tilalle jätetty” polkupyörä. Tämä pyörä on usein ollut varkaan kulkuväline, jolla liikutaan pitkin asuinalueita ja etsitään anastettavia pyöriä ja muuta omaisuutta.

Pyöriä saatetaan myös anastaa kerralla useampia ja niitä siirretään katseilta piiloon metsiin ja heinikkoon, josta ne haetaan myöhemmin pois.

Näin oli käynyt viime sunnuntaina. Pyörävarkaat jäivät kiinni, kun ohikulkijat huomasivat kolmen miehen nostavan polkupyöriä metsästä kevyen liikenteen väylälle ja ilmoittivat havainnosta hätäkeskukseen.

Jos pyörä varastetaan, siitä voi tehdä rikosilmoituksen netissä tai henkilökohtaisesti poliisiasemalla. Akuutit anastustilanteet voi ilmoittaa hätänumeroon 112. (kuva: Fotolia)

Hääräily pyörien ympärillä voi olla merkki laittomuuksista

Varkaat kantavat mukanaan, yleensä repussa, muun muassa voimapihtejä, joilla erilaiset paksutkin vaijerilukot menevät helposti poikki.

Varas saattaa anastaa polkupyörän yleiseltä paikalta huomaamattomasti ja nopeasti. Anastaminen vaatii kuitenkin jonkin verran hääräilyä pyörien ympärillä ja onkin usein merkki siitä, että jotain laitonta saattaa olla tapahtumassa. Pyörän oikea omistaja hääräilee yleensä vain oman pyöränsä ympärillä.

Pyörän lukitukseen tulee kiinnittää huomiota. Polkupyörä kannattaa lukita kunnollisella lukolla rungostaan johonkin kiinteään tai polkupyörätelineeseen.

Poliisi kehottaa laittamaan pyörän sarjanumeron muistiin ja ottamaan valokuvia pyörästä. Lisäksi pyörän erityistuntomerkit, kuten vaihdetut osat ja kolhut kannattaa tallentaa.

Jos pyörä varastetaan, siitä tulee tehdä rikosilmoitus heti netin kautta tai poliisiasemalla. 

Akuutista anastustilanteesta voi ilmoittaa hätänumeroon 112, josta tehtävä välitetään lähimmälle poliisipartiolle. Tärkeitä tietoja poliisille ovat tekijän tuntomerkit, polkupyörän tuntomerkit ja poistumissuunta.

Lue myös: Pyöräilyshortsit ovat supertrendikkäät, mutta miten ne puetaan tyylillä? Katso 7 inspiroivaa asua

Lue myös: Uudenlainen kuntopyöräilytapa herätti voimakkaita tunteita: "Käyttäkää molempia jalkojanne"

Lähde: Länsi-Uudenmaan poliisilaitos

Kilpailut

Uusimmat