Kuva: Fotolia

"Älä luota siihen, että uimavalvoja pystyy pelastamaan lapsesi hukkumiselta"

20.06.2020 10:15 - Senja Rapila

Huolestuneen äidin herättävä kirjoitus summaa, että mitä tahansa voi tapahtua, vaikka uimarannalla tai -altaalla olisi uimavalvoja.

"Tyttäreni oli kolmevuotias kun päätin, että hänen on aika oppia uimaan. Joka lauantai veimme hänet mieheni kanssa läheiseen lämmitettyyn uima-altaaseen harjoittelemaan uimista.

Eräänä lauantai-aamuna mieheni ja tyttäreni olivat uimapuvuissaan odottamassa kärsimättömänä uimakoulun alkamista. He katsoivat, kuinka viisivuotias Paavo Pesusieni -rash guard -paidassa laskeutui uima-altaaseen ja alkoi uiskennella ympäri allasta.

Yllättäen vedessä alkoi näkyä läiskymistä ja poika alkoi painua veden alle. Lapsen äiti oli täysissä vaatteissaan, kaivoi laukkuaan ja puhelintaan, ja juoksi uima-altaan reunalle ottamaan lastaan kädestä, mutta poika oli juuri ja juuri hänen tavoittamattomissaan. Poika upposi pinnan alle hänen silmien edessään. Siinä hetkessä mies sanoi tyttärelleni, ettei hän saa liikkua, ja hyppäsi veteen pojan perään.

Onneksi kaikki päättyi hyvin. Lapsi oli kunnossa, äiti ikuisesti kiitollinen ja uimavalvoja... no, hän saapui paikalle vasta silloin, kun lapsi oli uima-altaan reunalla pärskimässä vettä ulos keuhkoistaan.

Kaikki tapahtui niin nopeasti, mutta tapahtuma opetti muutaman tärkeän läksyn:

1. Älä luota uimavalvojaan

Kyllä, uimavalvojan tehtävä on huolehtia uimareiden turvallisuudesta, ja maailmassa on paljon ammattimaisia uimavalvojia. Ei kuitenkaan tarvita kuin pieni häiriö, kuten jos nuori 18-vuotias uimavalvojapoika näkee kauniin tytön bikineissä, kun lapsi ehtii jo upota pinnan alle.

2. Opeta lapsesi uimaan

Tämä on kaikista tärkeintä, että lapsi oppii uimaan. Opeta lastasi myös pidättämään henkeä pinnan alla, joka auttaa tilanteissa, joissa hän saattaa joutua veden varaan.

3. Uimataidot ei aina riitä

Uima-altaasta pelastettu 5-vuotias osasi selkeästi uida, muuten hänen äitinsä ei olisi varmasti antanut hänen kiivetä uima-altaaseen yksin. Mutta vaikka lapsesi olisi hyvä uimari, ei se tarkoita sitä, etteikö mitään pahaa voisi tapahtua.

4. Opettele antamaan ensiapua

Opettele antamaan ensiapua lapsellesi, sillä aina apu ei ole niin lähellä kuin sen toivoisi olevan. 

5. Seuraa lapsesi tekemisiä

Älä luota siihen, että uimavalvojan silmät riittäisivät lapsen valvomiseen. Ole itse lähistöllä ja pidä lastasi silmällä. Jos joudut kääntämään selkäsi hetkeksi, pyydä lapsi kanssasi kuivalle maalle. Opettele myös tunnistamaan merkit sekundaarisesta- ja kuivahukkumisesta. Tällä tavoin vältät vahingot."

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 25.6.2017.

Lähde: Pop Sugar

Lue myös: Miten pelastaa veden varaan joutunut? Katso selkeä ohjevideo

Lue myös: Älä jätä uivaa lasta valvomatta! Video todistaa, että kellukkeet eivät poista hukkumisriskiä

Kilpailut

Uusimmat