Kuva: Shutterstock

Kiristyykö pinnasi liikenteessä? Näin selätät rattiraivon

10.09.2019 10:23 - Katja Nygård

Liikenteessä jokainen voi itse valita, haluaako levittää ympärilleen hyviä vai huonoja asioita. Älä ole mukana lietsomassa liikennekiukkua.

Suomalaisautoilija ajaa keskimäärin noin 16 000 kilometriä vuodessa, ja matkalla ehtii tapahtua kaikenlaista. Omaa virhettä liikenteessä katsotaan usein helpommin läpi sormien kuin toisen kuskin erhettä. Teemme usein tulkintoja muista tielläliikkujista turhan heppoisin perustein. Tulkinnan perusteena voi olla pelkkä ajoneuvo, automerkki, kuljettajan ulkonäkö tai kulkumuoto.

- Tilanteita tulkitaan usein negatiivisen kautta ja kiukustutaan, vaikka oman itsen kannalta tulkintaa kannattaisi tehdä positiivisesti, sanoo liikennepsykologi ja suunnittelija Jyrki Kaistinen.

Tunne syttyy usein nopeasti ja automaattisesti, seurauksena jostain ulkoisesta ärsykkeestä. Liikenteessä ihmisiä yleensä eniten ärsyttävät yllättävät tilanteet, joissa asiat tapahtuvat odotusten vastaisesti. Varsinkin ruuhkaliikenteen nopeatahtisuuden takia pienikin odottamattoman yllätys saattaa ylittää ärsytyskynnyksen.

Liikennekiukkua, rattiraivoa tai muuta voimakasta reagointia liikenteessä voi ja pitää kuitenkin ehkäistä. Turvallisuuden lisäksi sillä on hyviä vaikutuksia myös omaan päivittäiseen mielentilaan.

- Positiiviset tunteet laajentavat näkökulmia, lisäävät joustavuutta ja hyvää mieltä – sekä liikenteessä että sen ulkopuolella, Kaistinen muistuttaa.

Kesytä kiukku

Etenkään liikenteessä ärsytyksen tai vastaavien tunteiden ei saa antaa valua toimintaan. Tunteiden aktivoitumiselle ei välttämättä voi mitään, mutta omaan käyttäytymiseemme sen sijaan voimme vaikuttaa. Usein tunnekuohu menee nopeasti ohi, jos asiaa ei jää märehtimään.

7 keinoa hallita ärsytystä liikenteessä:

1) Hengitä syvään ja keskity ärsyyntymistä aiheuttaneen asian sijasta hengittämiseen, muuta liikennettä kuitenkaan unohtamatta.

2) Laske hitaasti kymmeneen.

3) Keskity omaan kulkemiseesi toisen tekemisen sijasta. Huomion siirto pois ärsytyksen aiheesta hälventää tunnekuohun nopeasti.

4) Kokeile tulkita toisten toimintaa kiukun sijasta myönteisemmin, esim. huumorilla.

5) Haasta ensimmäistä tulkintaasi tilanteesta – entäpä jos se olikin vahinko?

6) Päätä jo liikkeelle lähtiessä, että nyt liikutaan rauhallisesti ja yhteistyössä muiden kanssa. Turvallisuuden parantamisen lisäksi näytät hyvää esimerkkiä muille liikkujille.

7) Vältä liikkumista sellaisina vuorokauden aikoina ja niissä liikennetilanteissa, jotka jo ennalta koet stressaaviksi.

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat