Kuva: Shutterstock

Älä anna paineiden pilata suoritustasi - tutkijat kertovat keinosta, jonka avulla saavutat ihmeitä

26.02.2019 17:30 - Senni Loikala

Yllättävästä ajattelumallista voi olla hyötyä paineita tuottavassa tilanteessa, väittävät tutkijat.

Laskeeko suorituskykysi joskus paineita tuottavassa tilanteessa? Todennäköisesti et ole välttynyt siltä, sillä olemme vain ihmisiä. Esimerkiksi tärkeän puheen pitäminen töissä lyhyellä varoitusajalla voi altistaa sille, ettei puhe luista yhtä hyvin kuin rennommassa tilanteessa. Työhaastattelussa saatat sanoa jotakin, mitä kadut jälkikäteen. Tai kenties et pärjää korttipelissä yhtä hienosti kuin aiemmin, jos panoksena on suuri summa rahaa.

Johns Hopkinsin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan tutkijat kertovat ajattelumallista, jonka avulla on mahdollista parantaa suorituskykyä paineita tuottavassa tilanteessa.

Millainen ajattelumalli on?

Tutkijoiden mukaan paineita tuottavassa tilanteessa kannattaa kuvitella, että olet jo saavuttanut sen, mitä olet suorituksellasi tavoittelemassa. Saavutus voi olla esimerkiksi loistava arvosana esitelmästä koulussa, kultamitali urheilukilpailussa tai myönteinen päätös ammattitaitosi rekrytoimisesta työhaastattelun jälkeen.

Ratkaisevaa tutkijoiden mukaan on, että kuvittelet suorituksesi ratkaisevan sen, saatko pitää saavutuksen itselläsi. Toisin sanoen ajattelumalli toimii siten, että jos suoritus menee hyvin, saat pitää saavutuksen ja jos suoritus ei mene toivotusti, menetät saavutuksesi.

Tutkijoiden mukaan ajattelumallin tehokkuus perustuu psykologiaan. Ihminen ei tahdo menettää jotakin, mitä hän on jo saavuttanut. Suorituskyky kohenee, kun ihminen tekee töitä säilyttääkseen saavutuksensa. Jos ihminen puolestaan pyrkii saavuttamaan jotakin, mitä hänellä ei vielä ole, hiipii mieleen pelko epäonnistumisesta. Se puolestaan voi syödä suorituskykyä.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimuksessa osallistujat pelasivat tietokonepelejä, jotka vaativat hyvää fyysistä koordinointikykyä. Osallistujilla oli mahdollisuus voittaa merkittäviä summia rahaa. Osaa osallistujista pyydettiin pitämään mielessä, että he pystyivät suorituksellaan voittamaan rahaa. Muita kehotettiin kuvittelemaan, että he olisivat jo voittaneet rahasumman ja suoritus ratkaisisi, saisivatko he pitää summan. Jälkimmäinen joukko pärjäsi parhaiten. 

Lue myös: Työhaastattelu edessä? Katso mikä on täydellinen vastaus yleisimpään kysymykseen

Lue myös: Lievitä stressiä tehokkaasti jo kuudessa minuutissa - katso miten

Lähde: inc

Kilpailut

Uusimmat