Kuva: Shutterstock

Asunnottomuuden kokenut Reijo: "Ei se järjestelmä nosta pulloa huulille"

04.04.2018 18:15 - Reija Saarinen

Reijo Pipisen mukaan asunnottoman elämä on täysipäiväistä työtä.

Suomessa elää tuoreimpien tietojen mukaan tuhansia asunnottomia. Oman kodin puutteen on kokenut myös Reijo Pipinen, joka kertoo oman tarinansa Selviytyjät-podcast-sarjassa.

Hänelle asunnottomuus on tullut tutuksi moneen otteeseen. Ensimmäisen kerran hän jäi tyhjän päälle 1980-luvulla. Jo tuolloin asunnon löytäminen oli hänen mukaansa vaikeaa, aivan kuten nykyäänkin.

Pipinen myöntää, että ilman asuntoa jääminen oli aikanaan kova paikka.

- Raskas juttu se on. Ajoittain tunsin oloni epäonnistuneeksi elämässäni. Jokaisella on taustalla se talous, ja se määrittää, että mitä sä voit Suomessa tehdä, hän kertoo toimittaja Teemu "Pastori" Potapoffille.

Pipisen ajoi asunnottomaksi monelle tuttu kaava. Parisuhteen päättyminen, työttömyys sekä alkoholismi.

-  Varmaan monella se menee samaa kaavaa. Pitäisi heti hakea apua, ennen kuin tilanne menee niin pahaksi, ettei sitä enää itse hallitse. Näin kävi minulle. Muutamassa kuukaudessa lähti elämänhallinta käsistä, Pipinen kertoo.

Suomessa on asunnottomille paikkoja, joissa aikaa voi viettää. Siitä huolimatta asunnottoman elämä on täysipäivästä työtä.

- Asunnottoman päivä alkaa usein aamuyöstä. Kerätään tölkkejä ja sen sellaista. Rahat loppuivat yleensä ensimmäisen viikon aikana. Se oli sellaista kävelyä kaupungilla. Piti yrittää keksiä, että miten sen aikansa kuluttaa.

- Esimerkiksi Vailla vakinaista asuntoa ry:llä on päiväkeskuspaikka, johon voi tulla aamulla kahville ja aamupäivällä saa aterian. Päiväkeskuksia siis kyllä on Helsingissä kyllä, ne pitää vain löytää.

Vuonna 2002 Pipisen elämä sai uuden suunnan, kun hän sai oman asunnon. Sitä iloa kesti kuitenkin vain hetken.

- Sain oman asunnon Jakomäestä. Kahden ja puolen vuoden jälkeen sain kuitenkin kenkää. Ne vähät rahat mitä tuli, juotiin. Kyllähän minä tarpeettoman alkoholisoitunut olin.

Pipinen myöntää sen, että aikoinaan tilanteesta tuli syyteltyä helposti muita. Vaikka syy löytyi peiliin katsomalla.

- Kyllä se on miehen oma vika. Tuskin se järjestelmä sen pullon huulille nostaa, hän jatkaa.

Miten Pipinen käänsi elämänsä suunnan ja miltä maailma näyttää nyt? Sen saat selville kuuntelemalla koko haastattelun täältä.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot.

Lue myös: Seinäjokelainen mies uhrasi yli viikon elämästään kodittomalle Kaukolle - seuraus liikuttaa

Lue myös: ”Kodittoman yö on pitkä, kylmä ja yksinäinen”

Lue myös: Naisen sydämellinen ele leviää somessa - keksi tavan, jolla yhä useampi voi auttaa kodittomi

Kilpailut

Uusimmat