Eikö me opita? Poliisi kirjasi satoja sakkoja mobiililaitteiden käytöstä ajon aikana

27.01.2015 10:45 -

Poliisi kirjasi matkapuhelimen tai muun viestintälaitteen virheellisestä käytöstä viime viikolla tehdyssä valtakunnallisessa tehovalvonnassa 305 seuraamusta. Lisäksi kirjattiin 400 seuraamusta turvalaitteiden käytön laiminlyönnistä.

Vaikka luvut eivät olekaan suuria, poliisitarkastaja Pasi Kemppaisen mukaan ne ovat huolestuttavia.

– Turvavyö on halpa ja tehokas henkivakuutus. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien materiaalien mukaan lähes 30 henkeä pelastuisi vuosittain, mikäli turvavyöt olisivat asianmukaisesti kytkettynä, hän sanoo.

Matkapuhelinta ei saa moottorikäyttöistä ajoneuvoa kuljetettaessa käyttää siten, että pitää sitä kädessään. Tämä hajottaa kuljettajan huomiota pois liikenteestä ja on omiaan lisäämään onnettomuusriskiä.

– Viestiä lähetettäessä voi katse olla pois liikenteestä useiden sekuntien ajan, mikä tarkoittaa taajamanopeuksissa muutamien kymmenien metrien ajamista lähes sokkona. Jo pelkkä puhelimeen intensiivisesti puhuminen ajon aikana vie ajatuksia muualle kuin ajamiseen, Kemppainen korostaa.

Ilahduttavaa Kemppaisen mielestä sen sijaan oli, että valvonnan aikana tavattiin vain neljä rattijuoppoa.

Tarkkaamattomuuden kanssa käsi kädessä kulkevia liikenteenohjauslaitteen ohjeen laiminlyöntejä ovat muun muassa punaisen liikennevalon ja pakollinen pysäytysmerkin (STOP-merkki) noudattamatta jättäminen. Näin rikkeisiin puututtiin yli 60 kertaa.

Poliisi valvoi viime viikolla tieliikenteessä ilmenevää tarkkaamattomuutta painottaen matkapuhelinten virheellistä käyttöä ajon aikana. Tulokset kerättiin tällä kertaa yhdeltä valvontapäivältä.

Kilpailut

Uusimmat