Kantasolukummisetä, #kutsumua, makkaraperunatyttö vai lounasmies – Äänestä vuoden 2014 some-sankaria

05.01.2015 19:30 -

Radio Nova listasi vuoden 2014 sosiaalisen median sankaritarinat. Oliko mielestäsi sosiaalisessa mediassa jaetun suurimman sankariteon takana kantasoluluovuttajaa kummipojalleen etsivä mies, makkaraperunat vanhukselle ostanut tyttö, kiusaamiseen linja-autossa puuttunut lukiolainen vai lounasseuraa vanhemmasta leidistä saava mies? 

Vuonna 2014 todelliseksi ilmiöksi nousivat arjen sankarien päivitykset teoistaan sosiaalisessa mediassa. Vaikka monet ovat kritisoineet sitä, pitääkö kaikista hyvistä teoista hehkuttaa sosiaalisessa mediassa, ovat kertomukset toimineet myös innoituksena monille muille tehdä hyvää. Hyviä tekoja kun koskaan ei maailmassa ole liikaa, eikö vain?

Radio Nova poimi neljä valintaa vuoden some-sankariksi. Äänestä suosikkiasi ja perustele valintasi kommenteissa!

Elokuussa tamperelainen lukiolainen Juho Räty puuttui kiusaamiseen linja-autossa ja kirjoitti tapahtuneesta Facebook-sivuillaan. Päivitystä jaettiin tuhansia kertoja ja siitä tuli valtakunnallinen ilmiö myös mediassa. Jopa presidentti Sauli Niinistö kehui Rädyn toimia. Rädyn innoittamana Lukiolaisten liitto kehitti #kutsumua-somekampanjan. Kuvakampanjan ideana on kirjoittaa paperille sana, jolla kuvan julkaisijaa on haukuttu ja kiusattu. Tämä sana ruksataan ja sen alle kirjoitetaan se, millä nimityksellä haluaa itseään kutsuttavan. 

//

Julkaisu käyttäjältä Juho Räty.

Marraskuun alussa Jerome Saarinen päivitti Facebook-sivuilleen yhteiskuvan kadulla sattumalta tapaamansa vanhemman leidin kanssa. Kaksikon koskettavasta kohtaamisesta kertova päivitys on tähän mennessä kerännyt yli 52 000 tykkäystä. 

//

Julkaisu käyttäjältä Jerome Saarinen.

Syyskuun lopulla kuopiolainen Emma Kokkonen kertoi Facebook-päivityksessään asioinnistaan Hesburgerissa. Kokkonen näki kertomansa mukaan miten vanhempi mies pudotti vahingossa makkaraperunansa maahan. Kokkosen mukaan henkilökunta näki tapahtuman, mutta suhtautui vahinkoon vain naureskelemalla. Kokkonen kuitenkin puuttui asiaan.

Tapahtuneesta nousi sosiaalisessa mediassa varsinainen makkaraperunagate, joka johti muun muassa Hesburgerin varatoimitusjohtajan Jari Vuotin anteeksipyyntöön yhtiön puolesta. Hesburger lähetti Ilta-Sanomien mukaan Kokkoselle myös kiitoskukat ja hyvityksen Kokkosen ostamista makkaraperunoista. 

//

Julkaisu käyttäjältä Emma Kokkonen.

Yksi loppuvuoden sosiaalisen median apuunsa valjastanut oli Iikku Riepponen, jonka kummipoika sairastui leukemiaan. Riepponen perusti Facebookiin tapahtuman, jonka avulla kummipojalle voisi löytyä sopiva kantasoluluovuttaja.

Joulukuun loppuun mennessä tapahtumalla oli yli 10 100 osallistujaa. Uutisoimme Riepposen kampanjasta päivän tapahtuman perustamisen jälkeen, jolloin sille oli tullut alle vuorokaudessa yli tuhat osallistujaa. 

– Tilanne on vaikea, mutta ei mahdoton. Vielä ei kantasolurekisteristä ole löytynyt sopivaa luovuttajaa. Tiedän, uskon ja toivon, että jollain teistä, jotka lukevat tätä tekstiä, on sopiva luuydin pienelle ystävällemme, Riepponen kirjoittaa tapahtumassa.

Tapahtumasivu löytyy Facebookista ja SPR:n Veripalvelun sivut löytyvät täältä

Äänestä voit torstaihin 8. tammikuuta asti!

<cms poll somesakari />

Kuva: Kuvakaappaukset / Facebook

(Radio Nova, Facebook)

Kilpailut

Uusimmat