Kirjeenvaihtajamme Yhdysvalloissa: Kannabiksen viljely on muuttumassa osaksi normaalia maataloutta

03.01.2015 15:02 -

Yhdysvalloissa marijuanaa voi käyttää laillisesti jo monessa osavaltiossa. Niinpä myös kasvin viljelyala lisääntyi reilusti viime vuonna, kertoo Novan kirjeenvaihtaja Merja Laakso. 

Yhdysvalloissa on tapahtunut suuri muutos kannabiksen tuottamisessa ja myymisessä, kertoo Radio Novan Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Merja Laakso.

– Ennen kannabis piti kasvattaa salaa sisätiloissa kirkkaiden lamppujen alla, mutta nyt sitä kasvatetaan pelloilla ihan niin kuin vaikkapa maissia. Kannabiksen satonäkymistä kuulee väkisinkin kun seuraa tiedotusvälineitä. Se tuntuu vielä vähän hassulta, kun huumekasvin laillisuus on kuitenkin aika uusi asia.
 
Marijuanaa saa ostaa vapaasti kahdessa osavaltiossa, mutta 23 muussa osavaltiossa se sallitaan lääkekäyttöön.

– Noissa osavaltioissa on nyt kauppatoreja, jotka ovat erikoistuneet marijuanan myyntiin. Suosituimmilla toreilla saattaa olla useita satoja myyjiä, ja ostajat viettävät hyvän tovin ostoksilla vertaillessaan tuotteita. Tätä voisi verrata vaikkapa mansikanmyynnin sesonkiaikaan Helsingin kauppatorilla. Tai silakkamarkkinoihin, Laakso kertoo.
 
Kannabiksen viljely on jo nyt hyvin tuottoisaa puuhaa monilla alueilla. 12 osavaltiossa se on jo kaikkein tuottoisin viljelykasvi. Noin 24 miljoonaa amerikkalaista polttaa marijuanaa melko säännöllisesti eli markkinoita riittää.

– Marraskuussa järjestettiin ensimmäinen kannabishuutokauppa, jossa ihan vaan yhden viljelijän sato oli tuhat kiloa kannabista. Hän sai siitä yli neljän miljoonan euron verran vuosituloa. Kannabiksen viljely on muuttumassa osaksi normaalia maataloutta, ja samalla se on tuomassa suuren mullistuksen maatalouteen. 

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova) 

Kilpailut

Uusimmat