Ranskalainen suklaakakku, jauhelihapannari ja spagettivuoka – nämä ovat Vapun suosituimmat reseptit

03.01.2015 13:30 -

Intohimoinen kotikokki Vappu Pimiä avasi vuonna 2014 ovet omaan valtakuntaansa. Rakkaan kakkoskodin keittiössä hän valmisti lempiresepteistään Suomen parasta kotiruokaa. Nämä olivat Vapun valtakunnan suosituimmat reseptit! 

Vapun valtakunnan reseptit olivat Radio Novan netin suosituimpaa sisältöä vuonna 2014. 25 luetuimman jutun joukosta peräti 10 oli Vapun reseptejä. Vuoden luetuin juttu olikin Vapun valtakunnan kaikki reseptit koonnut artikkeli.

Suosituimpia reseptejä olivat muun muassa ranskalainen suklaakakku, jauhelihapannari ja spagettivuoka.

Tässä kertauksena Vapun viisi suosituinta reseptiä. Kaikki reseptit löydät täältä! 

Ranskalainen suklaakakku

200g voita
200g tummaa suklaata (taloussuklaa käy loistavasti)
2dl sokeria
4 kananmunaa
3,5dl vehnäjauhoja
korppujauhoja ja rasvaa vuoan leivitykseen

Laita uuni lämpeämään 220 asteeseen. Voitele ja leivitä pyöreä irtopohjavuoka. Sulata suklaa ja voi joko vesihauteessa tai mikrossa. Vatkaa kananmunat ja sokeri valkeaksi vaahdoksi. Sekoita vähän jäähtynyt suklaa-voiseos muna-sokeriseokseen. Sekoita vehnäjauhot varoen joukkoon, älä käytä tässä vaiheessa enää sähkövatkainta. Kaada taikina leivitettyyn vuokaan ja laita uunin keskitasolle. Paista kakkua 12-15 minuuttia, riippuen vuoan koosta.Kakun kuuluu jäädä löysäksi keskeltä. Kumoa kakku vadille, halutessasi voit koristella jäähtyneen kakun tomusokerilla. Tarjoa sellaisenaan tai kermavaahdon tai ranskankerman kanssa. 

Jauhelihapannari

Ainekset pellilliseen:

Taikina:
4 munaa
3 dl jauhoja (voit käyttä vehnäjauhoja, spelttijauhoja, lettujauhoja, hiivaleipäjauhoja tai miksata oman sekoituksen)
6dl maitoa
1tl suolaa
½dl öljyä tai juoksevaa margariinia

Täyte:
400g jauhelihaa tai vaihtoehtoisesti vaikka kinkkusuikaleita
1 sipuli
loraus öljyä
n. 2dl herkkusieniä, paprikaa, kesäkurpitsaa tai mitä nyt kaapista löytyy pieneksi pilkottuna
100g juustoraastetta
2-3 tomaattia
oreganoa/pizzamaustetta
suolaa ja pippuria

Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Sekoita taikinan ainekset keskenään tasaiseksi ja anna turvota sen aikaa, kun valmistat täytteen. Silppua sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää jauheliha ja ruskista. Jos käytät jauhelihaa, mausta se suolalla ja pippurilla, sekä halutessasi jollain muulla mausteella esim chilillä. Jos käytät kinkkua, ei ylimääräistä suolaa täytteseen välttämättä tarvita. Pilko käyttämäsi vihannekset, voit käyttää pariakin, mutta en suosittele liioittelua, sillä silloin pannarin rakenne kärsii. Itse käytän yleensä sen mitä kaapista löytyy tai usean vihanneksen jämät. Siivuta tomaatit.

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä pellille myös jauhelihaseos, pieneksi pilkotut vihannekset/sienet. Levitä pinnalle myös juustoraaste ja viimeiseksi tomaattiviipaleet ja ripottele pinnalle oregano tai pizzamauste.

Kypsennä pannaria uunin keskitasolla n. 20 minuuttia. Tarjoile vihersalaatin kera. 

Omenapaistos

5-7 kotimaista omenaa
4 rkl voita
4 rkl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
tilkka vettä
1 levy eli ½ pkt Myllyn Paras kauramurotaikinaa

Ota taikina sulamaan hyvissä ajoin. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kuori ja poista siemenkoda omenoista. Leikkaa omenat lohkoiksi. Sulata voi paistinpannussa tai kasarissa, kun voi alkaa kuplia, lisää joukkoon fariini- ja vaniljasokeri sekä kaneli. Anna sokerien hieman sulaa voin sekaan.

Lisää omenalohkot ja paista sen aikaa, että ne vähän pehmenevät, muutamia minuutteja. Kaada omenaseos uunivuokaan.

Lisää pannuun tilkka vettä, joka irrottaa vielä viimeiset maut pannusta ja kaada se uunivuokaan omenien päälle. Murustele kauramurotaikina sormin omenoiden päälle.

Paista paistosta 200 asteisessa uunissa 15-18minuuttia. Nauti sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera. 

Vihersmoothie

1 banaani
½ rasiaa baby pinaattia
kourallinen tuoretta basilikaa
kourallinen tuoretta minttua
1 pieni prk ananasta liemineen (renkaita, paloja tai murskaa)
kourallinen mantelita
1-1½ sitruunan mehu
½ avokado
2-4dl vettä

Laita kaikki aineet sekaisin blenderiin ja nauti! Jos halaut juomasta oikein kylmää, voit lisätä sinne myös osan vedestä jääpaloina. Säätele veden määrällä smoothien paksuutta.

Spagettivuoka 

1ps Myllyn Paras keltaista rakettispagettia
500g naudan-, tai nauta-sikajauhelihaa
500g tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
1 sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
loraus oliiviöljyä
n. 3dl ruokakermaa
½tl paprikajauhetta
suolaa, mustapippuria
basilikaa tai oreganoa tuoreena tai kuivattuna
½ ps juustoraastetta

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Täytä iso kattila vedellä ja laita kiehumaan. Lisää veteen 1tl suolaa. Silppua sipulit ja kuullota niitä pannulla tilkassa oliiviöljyä. Lisää joukkoon jauheliha ja paista se murumaiseksi, niin että se ruskistuu.

Sillä aikaa, kun jauheliha ruskistuu, pilko kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi. Lisää kesäkurpitsat jauhelihaseokseen ja anna myös niiden saada vähän väriä. Lisää pannulle myös tomaattimurska ja mausteet.

Keitä spagettia 1-2min vähemmän, kuin pakkauksen ohjeessa. Lisää jauhelihakastikkeeseen vielä kerma ja anna kiehua hetki miedolla lämmöllä. Valuta spagetit ja kaada ne reilunkokoiseen uunivuokaan. Tarkista kastikkeen maku ja kaada se spagettien sekaan. Sekoita ne keskenään.

Ripottele pinnalle juustoraaste ja kypsennä uunissa vielä 10–20 minuuttia. Nauti!

(Radio Nova) 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat