Tiesitkö tämän: Joulukuusen mukana kotiin jopa satojatuhansia hyönteisiä!

21.12.2014 20:48 -

Joulukuusen mukana kotiin saattaa tulla melkoinen kasa ylimääräisiä vierailijoita. Yhdessä puussa voi olla jopa satojatuhansia pieniä hyönteisiä, hämähäkkejä ja punkkeja.

Kuusi on koti lukuisille eri eliöryhmille, joten niitä myös tulee sisälle kuusen mukana. Aina. Ötököiden määrä riippuu kuusen koosta.

Esimerkiksi tavallisen parimetrisen kuusen mukana voi tulla jopa satojatuhansia pieniä hyönteisiä, hämähäkkejä ja punkkeja, kertoo Ari Nikula Metsäntutkimuslaitokselta.

Suurin osa kuusen kylkiäisistä on juuri ja juuri silmällä erotettavia, ja osan voi nähdä vain mikroskoopilla. Ötökät elävät neulasissa ja kaarnanraoissa syöden muun muassa jäkäliä ja leviä.

Suuremmat hyönteiset, useimmiten perhoset, voivat talvehtia koteloina kuusissa ja joskus kuoriutuvatkin huoneen lämmössä. Myös kuusen kävyissä voi tulla joskus käpyjen sisällä siemeniä syöviä siemensääskiä ja perhosia.

Kävyissä elävistä perhosista kuusenkäpykääriäinen talvehtii kävyssä toukkana ja voi kuoriutua hyvissä oloissa jo silloin, kun kuusi on sisällä.

Vaikka hyönteisiä, punkkeja ja hämähäkkejä tulee kuusen mukana runsaasti, on todennäköistä, että suuri osa niistä myös kuolee melko nopeasti kuivassa huoneilmassa.

Ari Nikulan mukaan ötököiden hävittämiseen ei ole syytä ryhtyä, sillä niistä ei ole haittaa kodin kukille, kotieläimille tai ihmisille. Kuusesta haihtuvat orgaaniset aineet, jotka ihminen haistaa tyypillisenä kuusen tuoksuna, sen sijaan voivat suurina määrinä ärsyttää hengitysteitä ja aiheuttaa jopa allergisia reaktioita ainakin herkimmille ihmisille. Ne saattavat vaikuttaa haitallisesti myös joihinkin kukkiin, joten jos joitain oireita ilmenee, kukat kannattaa siirtää etäämmäksi kuusista.

Koska hyönteisistä ja muista ötököistä ei siis ole haittaa, niiden takia luonnonkuusia ei kannata pelätä eikä vaihtaa muovikuuseen. Muovikuusi tehdään öljystä, ja vaikka sitä voi käyttää useaan kertaan, luonnonkuusi on perinteinen ja ehkä ekologisempikin ratkaisu.

- Kannattaa ennemminkin ajatella kuusta noiden ötököiden kotina, jossa ne elelevät huomaamatonta ötökänelämää, kuten ötökän kuuluukin, Nikula lopettaa. 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat