Vauvapalsta lietsoo myrkkyhysteriaa – kanelikielto meni ihan pipariksi somessa

17.12.2014 14:02 -

”VAROITUS: Piparit sisältävät myrkkyä!” kirjoitetaan Vau.fi-vauvapalstan Facebook-sivuilla. Eviran suositusten mukaan 15 kiloa painava saa kuitenkin syödä kanelinmäärästä riippuen 4–25 piparia ilman vaaraa. Yhtäkään myrkytystapausta ei myöskään ole ylilääkärin mukaan tiedossa. 

Sosiaalisessa mediassa on käyty vilkasta keskustelua viime päivinä pääkaupunkiseudun tarhojen kanelikiellosta. Kaneli sisältää kumariinia, joka voi liian suurina annoksina aiheuttaa maksavaurioita. Suosittu vauvapalsta innostui eilen illalla Facebook-sivuillaan varoittamaan jyrkin sanankääntein piparien sisältämästä myrkystä. ”VAROITUS: Piparit sisältävät myrkkyä!” -ilmoituksella alkanut päivitys sai monet hämmästelemään asian laitaa.

//

Julkaisu käyttäjältä Vau.fi.

– Täytyy ihmetellä, että meidän ikäpolvi on hengissä ja voi hyvin... Voi sitä korvapuustien määrää mitä tuli pienenä syötyä, Sarita kommentoi.

– On se kumma kun kaikki on kiellettyä nykyään. Miten ihmeessä ihmisiä edes enää on, kun kaikki on niin tappavaa ja myrkyllistä, Sari puolestaan hämmästelee.

Myös Twitterissä aiheesta kohistiin.

Kaneli on myrkkyä, kynttilät ovat myrkkyä, kinkusta saa MRSAn. Seuraava? #Joulu ei ole suomalaisen terveysviranomaisen kaveri :D #huomenta

— Tarja H-A (@prunuspadus) 17. joulukuuta 2014

Eviran suositustaulukon mukaan 15-kiloinen lapsi saa syödä kanelimäärästä ja -laadusta riippuen 0,5–1,7 korvapuustia, 0,3–2 annosta kaneliriisipuuroa tai 4–25 piparia. Määrä vastaa alle puolta teelusikallista kanelia. Kumariinin käytön turvaraja on myös laskettu satakertaisella suojarajalla, joten vasta sata kertaa suosituksen ylittävän määrän voidaan osoittaa olevan maksalle vaarallinen. Eviran mukaan kanelia ei tarvitse jättää pois lapsen puurosta, mikäli kanelia ei käytä joka päivä. Myöskään tilapäiset ylitykset eivät ole turvallisuuden kannalta huolestuttavia esimerkiksi joulun tienoilla, kertoo Helsingin Uutiset

Helsingin Uutisten mukaan Lastenklinikan vastaava ylilääkäri Eero Jokinen kertoo, ettei Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ole tiedossa yhtään tapausta, jossa kanelin kumariini olisi aiheuttanut lapsille terveysvaikutuksia, saati maksavaurioita.

Kuva: Shutterstock

(Helsingin Uutiset, Vau.fi, Radio Nova) 

Kilpailut

Uusimmat