Kuva: Shutterstock

Linja-autossa saa hymyillä – erään kuskin taistelu totisuutta vastaan

08.12.2014 07:30 - Iiro Myllymäki

Moni linja-autonkäyttäjä saattaa hieraista silmiään astuessaan Jari Vittasmäen kyytiin. Kuskin linjoilla muun muassa kehotetaan hymyilemään ja muistellaan menneitä. Vittasmäen kehittämä positiivisuuskampanja onkin monelle päivän piristys. 

Espoossa linja-autokuskina työskentelevän Jari Vittasmäen työpäivä alkaa hivenen eri tavalla kuin muiden kuskien. Ensitöikseen Vittasmäki nimittäin kiinnittää kulkupeliinsä julisteita, joissa kannustetaan positiivisuuteen. Herrasmieskuski kehitteli ”Linja-autossa saa hymyillä” -julistekampanjan reilut kymmenen vuotta sitten taistellakseen totisuutta vastaan. Vittasmäki muistuttaakin linja-autokyydin olevan iloinen asia.

– Ajattelin, että linja-autoissa on usein turhan totisen näköinen tunnelma ja halusin piristää matkustajia. Jotkut katsovat julisteita hämmästyneen näköisinä, mutta saan myös positiivista palautetta. Mieleenpainuvin palaute oli, kun eräs matkustaja tuli kertomaan koko päivänsä pelastuneen kampanjan ansiosta, Vittasmäki hymyilee.

Naantalin linja-autoaseman vieressä varttunut Vittasmäki innostui linja-autoista jo pienenä poikana. Hän kuitenkin kävi hakemassa Jyväskylässä itselleen luonnontieteiden kandidaatin tutkinnon ja työskenteli muutaman vuoden opettajana. 90-luvulla hän kuitenkin päätti vaihtaa koulunpenkit bussikuskin istuimeen.

– Aloin 12-vuotiaana suunnitella linja-autojen aikatauluja ja olen valokuvannut linja-autoja koko ikäni. Olin aina halunnut tällaiseen työhön ja päätin kokeilla linja-autokuskin kurssia. Kävi niin, että kokeilu venyi ja olen 24 vuotta työskennellyt kuljettajana ja työskentelen varmasti eläkeikään asti, Vittasmäki uskoo.

Vittasmäki sai ansioistaan vuonna 2005 kunniamaininnan Espoon Vuoden Positiivisin henkilö -kisassa. Monen arkea ilahduttanut kuski on myös tituleerattu Helsingin Sanomissa Espoon bussien sympaattisimmaksi herrasmieheksi. Hän pitää kuitenkin itseään kuskina muiden joukossa.

– Muut kuskit eivät ole vastaaviin kampanjoihin oikein lähteneet mukaan. Veikkaan, että siinä taustalla on tyypillinen ujous-ilmiö. On toki paljon reippaita kuskeja, mutta en ole ainakaan kuullut muilla olevan vastaavia kampanjoita. Pidän kuitenkin itseäni ihan tavallisena kuskina, Vittasmäki naurahtaa.  

Oletko kokenut jotain erityisen ilahduttavaa linja-autossa? Kommentoi alle! 

(Maria Rautio / Radio Nova) 

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat