Oletko lähdössä talvilomalle Karibialle? Alueella riehuu paha hyttysen tartuttama kuumetauti

04.12.2014 11:06 -

Karibialle matkustavien kannattaa tänä talvena miettiä tarkkaan miten välttyä hyttysen puremilta, sillä alueella riehuu paha epidemia. Chikungunyaan sairastuneet kuvailevat dengue-kuumeen olevan lastenleikkiä tähän kuumetautiin verrattuna. Tauti ei kuitenkaan ole juuri koskaan kuolemaksi. 

Radio Novan kirjeenvaihtaja varoittaa kaikkia Karibialle tänä talvena matkustavia alueella riehuvasta Chikungunya-kuumetaudista.

– Chikungunyasta tulee niin kauhea selkäkipu, ettei kukaan sitä sairastava pysty kävelemään suorassa. Karibialla on aina ollut liikkeellä jonkin verran dengue-kuumetta, jota kutsutaan toisella nimellä luunkatkaisukuumeeksi. Ihmiset kuitenkin sanovat, että dengue on lastenleikkiä verrattuna tähän uuteen hyttysen tartuttamaan kuumetautiin, kirjeenvaihtaja Merja Laakso raportoi.

Voimakkaiden nivelkipujen lisäksi taudin tyypillisiä oireita ovat korkea kuume ja ihottuma. Tauti on harvoin kuolemaksi. Tautia on havaittu muun muassa Dominikaanisessa tasavallassa, Puerto Ricossa ja Neitsytsaarilla.

– Kaikilla Karibian saarilla on tautiin sairastuneita, mutta Kuubassa on ollut vain muutama tartunta. Muualla Karibialla tauti on yltynyt epidemiaksi. Jo miljoona ihmistä on saanut tuon virustartunnan, mutta sitä esiintyy myös muualla tropiikissa jonkin verran.

Taudilta voi koittaa välttyä käyttämällä pitkähihaisia puseroita, pitkiä housuja ja hyttysmyrkkyä. 

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova) 

Kilpailut

Uusimmat