Hyönteistalouden asiantuntija haluaa ötökkäruuat pian Suomeen

12.11.2014 18:18 -

Ötökkäruoasta on povattu jo YK:n tasollakin ratkaisua maailman ravinto-ongelmaan. Suomessa ötökkäruokien markkinoille tuloa ajaa ötökkäalan asiantuntija Santtu Vekkeli, joka toivoo Suomen ottavan mallia hyönteisruoat hyväksyneistä maista. 

Hyönteisiä käyttää ravinnokseen päivittäin yli kaksi miljardia ihmistä ja ne ovat hyväksyttyjä elintarvikkeita lähes kaikkialla Yhdysvalloista Japaniin. EU:ssa ainoastaan Belgia, Hollanti ja Iso-Britannia ovat kulkeneet omia teitään ja hyväksyneet ötökkäruuat EU:n suosituksista huolimatta. Eviran ylitarkastaja vakuuttaa Radio Novalle, ettei ötökkäruokien markkinoille tulo ole Evirasta kiinni, vaan Suomi haluaa pitää kiinni yhteisesti sovituista periaatteista.

– Olemme toki sitä mieltä, että hyönteisten hyötykäyttöä voitaisi lisätä myös elintarvikepuolella. Hyönteisissä on potentiaalia uudeksi elintarvikkeiden raaka-aineeksi, mutta turvallisuus pitää olla kuluttajille taattuna. Samat pelisäännöt kuitenkin koskevat kaikkia elintarvikkeita, ylitarkastaja Sanna Viljakainen korostaa. 

Terveellinen ja ekologinen vaihtoehto 

Suomessa ötökkäruokien markkinoille tuloa ajaa hyönteistalouden asiantuntija Santtu Vekkeli. Vekkeli toivoo Suomen ottavan rohkeammin mallia keski-Euroopan maista.

– EU ei ole puuttunut tai estänyt Hollannin ja Belgian ötökkäruoan myyntiä. Selvästi sitä siis ei pidetä turvallisuuden kannalta haitallisena, tai muuten Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen olisi varmasti siihen jo puuttunut, Vekkeli uskoo.

Elintarvike- ja rehuhyönteisten kasvatukseen tarvittavia laitteita kehittävän Pohjolan Hyönteistalous Oy:n perustaja Vekkeli kuitenkin huomauttaa, että tiettyjä riskejä hyönteisruokaan voi liittyä.

– Jos syö paljon hyönteisiä eikä elimistö ole niihin tottunut, kitiinistä voi tulla ilmavaivoja. Myös äyriäisten kanssa ristiin meneviä allergeeneja on joitakin, Vekkeli luettelee.

Ötökkäruoka mielletään ekologisena ja terveellisenä vaihtoehtona lihalle. Vekkelin mukaan mukaan joidenkin ötököiden kuivamassasta yli puolet on proteiinia ja noin seitsemässä sirkassa on yhtä paljon kalsiumia kuin maitolasillisessa. Terveellisyyden lisäksi hyönteiset ovat Vekkelin mukaan hyvänmakuisia.

– Paras tapa päästä ötökkäruokaa koskevista ennakkoluuloista eroon on maistaa sitä. Kaikki, jotka ovat suostuneet maistamaan, ovat olleet positiivisesti yllättyneitä, Vekkeli naurahtaa.

Lue myös: Evira ei tyrmää ötökkäruokia: Hyönteisissä on potentiaalia uudeksi elintarvikkeiden raaka-aineeksi

Ötökkäruokabuumi valtaa Eurooppaa – kahdeksan vinkkiä hyönteisten kotikasvatukseen

Kuuntele juttu alta!

Kuva: Shutterstock

(Maria Rautio / Radio Nova) 

Kilpailut

Uusimmat