Ötökkäruokabuumi valtaa Eurooppaa – kahdeksan vinkkiä hyönteisten kotikasvatukseen

12.11.2014 17:52 -

Suomessa ja maailmalla on pöhisty pitkään ötökkäruuasta. Miten oman hyönteiskasvattamon saa yksinkertaisesti pystyyn ja mistä hyönteisiä tällä hetkellä Suomesta voi ostaa?

Vaikka Suomessa ei EU:n asetusten mukaisesti saa myydä, markkinoida tai maahantuoda ötökkäruokia, voi jokainen kasvattaa hyönteisiä omaan käyttöönsä. Ötökkäruuan asiantuntija Santtu Vekkeli kertoo, miten jokainen voi päästä hommassa alkuun.

1) Eläinkaupoista voi ostaa hyönteisiä ja kasvattaa niitä itse. Vekkeli ei kuitenkaan suosittele suoraan syömään eläinkaupasta ostettuja hyönteisiä. Hygienian suhteen pitää olla varovainen. Hyönteiset pitää paistaa kunnolla ennen nauttimista, sillä eläinkaupassa myytäviä ötököitä ei ole kasvatettu elintarvikestandardien mukaisesti.

2) Varsinainen kasvatus on helppoa; tarvitaan vain muoviämpäri, terraario ja ravintoa ötököille. Muutamalla terraariolla tuottaa monta kiloa ravintoa vuodessa. Helppoja lajeja aloittajalle ovat kotisirkka (Acheta domesticus), kanalakuoriainen (Alphitobius diaperinus) ja jauhopukki (Tenebrio molitor). Sirkka vaatii enemmän piiloja, tilaa ja kosteutta kuin mainitut toukat. Lisäksi ne ovat äänekkäitä. Vastapainoksi ne kasvavat helposti ja nopeasti.

3) Yksi vaihtoehto on hankkia noin neliön kokoisia matalia, elintarvikemuovista valmistettuja säilytyslaatikoita ja tehdä niihin ilmareikiä. Laatikoita voi laittaa päällekkäin useita, kunhan varmistaa, että ilma kiertää. Madot eivät seisovassa ilmassa kuole, mutta laatikot voivat alkaa haista. Oma hyönteisfarmi ei Vekkelin mukaan ala haista, mikäli sen siivoaa kerran viikossa. Jauho- ja kanalakuoriaisen toukat kasvavat parhaiten, kun pohjalla on muutaman sentin kerros viljatuotteita, kuten leseitä.

4) Kasvatuslaatikossa pitää olla kosteutta, mutta liiallinen kosteus voi tuottaa hometta. Optimaalisen kosteuden oppii kokeilemalla.

5) Monet kasvattavat ötököitä kaapissa, mutta optimaalisin tila on avoin tila, jossa ilma pääsee kiertämään. Ötököitä voi kasvattaa vaatekaapissakin, mikäli lievä madonhaju ei haittaa. 

6) Kaikki ötökät eivät ole ravinnon suhteen kovinkaan kranttuja. Lajista riippuen niitä voi ruokkia puutarhajätteellä, vesikasveilla, viljankorsilla, sahanpurulla ja monilla muilla aineilla, mille ei muuten käyttöä ole. Tarkemmat lajikohtaiset ravintotiedot löytyy helposti netistä.

7) Tietyt jauhomatolajikkeet eivät tarvitse ollenkaan vettä ravinnon lisäksi.  

8) Vaihtoehtoisesti voi ottaa äkkilähdön vaikkapa Belgiaan, Hollantiin, Iso-Britanniaan, Yhdysvaltoihin tai Aasiaan, missä hyönteisruokia on myynnissä kaupoissa ja ravintoloissa.

YouTubesta löytyy myös monia opetusvideoita hyönteisten kasvatukseen. Monilla voi olla ennakkoluuloja ötökkäruokia vastaan, mutta tähän Vekkelillä on yksinkertainen neuvo:

– Paras tapa päästä ötökkäruokaa koskevista ennakkoluuloista eroon on maistaa sitä. Kaikki, jotka ovat suostuneet maistamaan, ovat olleet positiivisesti yllättyneitä, Vekkeli naurahtaa. 

Lue myös: Evira ei tyrmää ötökkäruokia: Hyönteisissä on potentiaalia uudeksi elintarvikkeiden raaka-aineeksi

Hyönteistalouden asiantuntija haluaa ötökkäruuat pian Suomeen

Kuuntele juttu alta!

Kuva: Shutterstock

(Maria Rautio / Radio Nova) 

Kilpailut

Uusimmat