Uusi passi, muutto ulkomaille tai työttömyys – apua virastolabyrinttiin

06.08.2014 17:49 -

Radio Novan Jaana Ahtiainen soitti viime marraskuussa avattuun kansalaisneuvontaan, jossa autetaan suomalaisia luovimaan julkishallinnon kiemuroissa.

Puhelinnumerossa 0295000 vastaavat auttajat, jotka antavat neuvoja vaikkapa uuden passin hakuun tai ulkomaille muutossa, tai ikävämmissä elämäntilanteissa kuten avioerotilanteessa tai läheisen kuollessa.

Kansalaispalvelun jaostopäällikkö Minna Kuitunen tarkentaa, että oikeastaan palvelussa ollaan myös "tienviittoja".

– Me neuvomme kaikissa julkishallintoon liittyvissä asioissa, tai itseasiassa ohjataan oikean viranomaisen luokse tai oikeisiin sähköisiin palveluihin, ja vastataan yleisluontoisiin julkisia palveluita koskeviin kysymyseen.

Palveluneuvoja Kirsi Kaija kertoo, että kaikki ihmiselämään kuuluvat pulmat eivät kuitenkaan kuuluu kansalaisneuvojille. 

– On meiltä kysytty myös tahrojen poistosta ja muuta sellaista ohi julkisen hallinnon, mikä ei meidän palveluun piiriin sitten kuulu.

Yksi kansalaisneuvonnan tavoitteista on ollut vähentää hätäkeskusten saamia turhia puheluita, joiden määrä onkin ollut viimeisen vuoden aikana laskussa. Vielä ei tosin tiedetä, mikä kansalaisneuvonnan vaikutus suuntaukseen on.

Kansalaispalvelussa joka tapauksessa suorastaan toivotaan lisää puheluita, sillä asiakaspalvelijat ovat jo tulleet sinuiksi uusien työtehtäviensä kanssa ja ovat valmiita auttamaan ihmisiä.

Kansalaisneuvonta auttaa maanantaista lauantaihin ja yhteyttä voi ottaa myös tekstiviestitse tai sähköpostilla. Lisätietoa palvelun kotisivuilta: http://www.kansalaisneuvonta.fi/

Kiireellisissä hätätilanteissa, kun henki, terveys tai omaisuus on vaarassa, pitää edelleen soittaa hätänumeroon 112.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova)

 

Kilpailut

Uusimmat