Kotikokit hoi! Näin valmistat herkullista raakasuklaata

26.05.2014 06:00 -

Nykyihmiset ovat entistä kiinnostuneempia nauttimaan puhdasta ja terveellistä ravintoa: puhutaan superfoodeista. Tässä superfood-herkku, jolla voit herkutella hyvällä omallatunnolla.

Raakasuklaa on erittäin hyvä esimerkki maistuvista superfoodista. Radio Nova pääsi valmistamaan tätä suussasulavaa herkkua Raakasuklaa Workshopin kurssinvetäjä Heidi Holmströmin johdolla.

Raakasuklaan valmistaminen on hauskaa, sillä aineita ei tarvitse tarkkaan mittailla: raakasuklaata kuuluu tehdä juuri omaan maun mukaan.

Tarvitset raakasuklaan valmistamiseen:

- kaakaovoita
- kaakaojauhetta
- tocoa, eli riisinlesejauhetta

Mitä toco on? Kuuntele!



- lucumaa

Mitä lucuma on? Kuuntele!


- macaa

Mitä maca on? Kuuntele!


- ripaus suolaa
- hunajaa
(-koristeluun marjoja ja pähkinöitä)

Tässä helpot valmistusohjeet:

1. Raasta kaakaovoita pieneksi silpuksi metalliseen pikkukulhoon. Raasta voi mahdollisimman pieneksi, jotta se sulaa tasaisesti. Isommat voikokkareet saattavat nimittäin löytyä rasvaisina Kinder-yllätyksinä valmiista suklaasta.

2. Ota hanasta kuumaa vettä pieneen muoviastiaan. Laita metallikulho lämpöiseen veteen vesihauteeseen. Anna voin sulaa hiljalleen kirkkaaksi nesteeksi. Jos vesihaude ehtii jäähtyä, ota hanasta uutta, lämmintä vettä metallikulhon alle. Lämmin hanavesi riittää sulattamaan kaakaovoin, koska voin sulamispiste on 42 astetta.

Kun voi on sulanut tasaiseksi, kirkkaaksi nesteeksi, ota metallikulho vesihauteesta pois ja kuivaa kulhon pohja.

3. Samalla, kun voi sulaa vesihauteessa, sekoita kuivat ainekset keskenään puhtaaseen kulhoon. Laita kulhoon muutama ruokalusikallinen kaakaojauhetta sekä muutama teelusikallinen superjauheita (macaa, lucumaa, tocoa) ja ripaus suolaa.

4. Sekoita jauheet keskenään ja lisää ne sulaneeseen, kirkkaaseen kaakaovoihin. Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi.

5. Maistele! Jos seos ei maistu tarpeeksi suklaalta, lisää kaakaojauhetta ja esimerkiksi lucumaa. Oikean tai väärän makuista suklaata ei ole, joten älä pelkää lisätä seokseen kaikkia superjauheita. Jatkuvalla maistelulla tiedät, onko suklaaseos hyvää.

6. Makeuta seos kotimaisella hunajalla. Maistele seosta ja lisää aineksia sen mukaan, haluatko suklaaseen lisää makeutta vai kenties kirpeyttä.

7. Kun olet tyytyväinen suklaan makuun, kaada seos suklaamuottiin. Koristele suklaapalat esimerkiksi marjoilla tai pähkinöillä – oman maun mukaan! Laita marjojen ja pähkinöiden päälle luraus raakasuklaata ja tasoita suklaan pinta.

8. Laita suklaamuotti/ -muotit jääkaappiin jäähtymään. Jos olet malttamaton herkuttelija, laita muotit pakastimeen. Odottele hetkinen ja jähmettynyt suklaa on valmis maisteltavaksi!

Raakasuklaan valmistamisen nyrkkisääntö: S (sulata), S (sekoita), M (maistele) ja M (makeuta).

VINKKI: Kannattaa nauttia raakasuklaata aamulla. Ravintopitoinen suklaa saa nimittäin aikaiseksi hymyn, joka kestää koko päivän.

Kilpailut

Uusimmat