UMO eli Uuden Musiikin Orkesteri - tylsäkö?

03.10.2013 12:53 -

Kaikki ovat joskus kuulleet puhuttavan UMOsta. Jäin kuitenkin pohtimaan sitä, kuinka moni esimerkiksi tuttavistani on käynyt kuuntelemassa tätä taitavaa orkesteria. Onko niin, että UMOsta tiedetään liian vähän, vai vaikuttaako orkesterin imago jopa hieman tylsältä? 

UMOn markkinointi- ja viestintäpäällikkö Niina Eeva sekä yksi UMOn perustajajäsenistä, säveltäjä ja kapellimestari Eero Koivistoinen olivat henkilöt, joita lähestyin UMOon liittyvissä kysymyksissäni. Kerroin heille halustani innostaa ihmisiä tutustumaan UMOon, ja sitä varten kaipasin tiukan faktan lisäksi jotain muuta UMOn matkan varrelta. Niina Eeva tarjosikin faktan ja Eero Koivistoinen jotain muuta -osion.

FAKTA:
UMO on jazzin ja rytmimusiikin orkesteri, joka tekee noin 100 konserttia vuodessa Suomessa ja ulkomailla. Yhtye on perustettu vuonna 1975, ja se on rytmimusiikin puolella ainoa Suomessa ammattimaisesti toimiva eli kuukausipalkkainen orkesteri.
JOTAIN MUUTA:
UMO on osaava, kunnianhimoinen, vaativa, monipuolinen, ammattitaitoinen, kurinalainen, hauska, sinnikäs, mukava, työteliäs ja laadukas orkesteri. 

FAKTA:
UMO toimi ensimmäiset 9 vuotta osa-aikaisena, kunnes vuonna 1984 toiminta ammattimaistui kokopäivätoimiseksi. Vuosien saatossa orkesteri on konsertoinut tuhansia kertoja ja tehnyt noin 40 levytystä.
JOTAIN MUUTA:
UMO teki aikoinaan kiertueita myös itänaapuriin, silloiseen Neuvostoliittoon. Gruusiassa, muistaakseni Stalinin syntymäkaupungissa Gorissa, paikalliset muusikot olisivat vaikka millä konstilla halunneet ostaa orkesterin DX7-syntetisaattorin. He olisivat maksaneet ruplia yhtä paljon
kuin venäläinen henkilöauto maksoi. Ei myyty. Esko Linnavalli osti ison läjän tyypillisiä neukku-rintamerkkejä ja jakoi niitä onnistuneen soolon tai musiikillisen suorituksen jälkeen.

FAKTA:
Orkesterin ohjelmisto ulottuu aina jazzista souliin ja klassiseen musiikkiin, yhdistäen yllätyksellisesti vanhaa ja uutta ennen kokemattomalla tavalla. Ohjelmaa tuotetaan laajasti aina lapsista seniori-ikäisten makuun.
JOTAIN MUUTA:
Esiinnyimme kerran Uzbekistanissa, Samarkandin työväentalolla ja soitimme sovitukseni sikäläisestä kansanmusiikista. Porukka oli ensin hiljaa ja hämmentynyt, mutta alkoi riemuitsemaan tunnistaessaan tutun melodian. Opas kierroksella kertoi, että Samarkandin uskottiin aikoinaan olevan koko Universumin keskus. Uzbekistanissa lennettiin erittäin vanhalla lentokoneella, ja kun laskeuduimme natisevasta rakkineesta, niin koko konepelti putosi kentälle. Oli kai rautalangalla kiinni... Ferganan kaupungissa ei sali tullutkaan täyteen. Ei hätää, järjestysmiehet soittivat paikalliseen varuskuntaan, ja sali
hulmahti täyteen univormuun pukeutuneita sotilaita.

Yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten tähtien kanssa

FAKTA:
UMOlaiset ovat Suomen jazzmuusikoiden parhaimmistoa, ja orkesteri toimii jatkuvasti jazzin ja kevyen musiikin käytännön korkeakouluna kotimaamme lupaavimmille muusikoille. UMOa pidetäänkin yhtenä maailman johtavista big bandeista. UMOssa työskentelee vuosittain yli 100 muusikkoa, säveltäjää, kapellimestaria ja solistia.
JOTAIN MUUTA:
UMOssa on ollut mukana myös suomalaisille tuttuja nimiä, muun muassa: Jukka Perko, Markku Johansson, Olli Ahvenlahti, Jukkis Uotila, Heikki Sarmanto, Juhani Aaltonen ja Lill Jörgen Petersen.

FAKTA:
Vuosien varrella UMO on tehnyt konsertti- tai levytysyhteistyötä yli 300 kansainvälisen artistin kanssa, joista esimerkkeinä ovat Dizzy Gillespie, Natalie Cole, Georgie Fame, Manhattan Transfer ja Gil Evans. Kotimainen yhteistyö artistien kanssa ulottuu Karita Mattilasta räppäri Graciaksen kautta Vesa-Matti Loiriin, Maarit Hurmerintaan, Sami Pitkämöön ja niin edelleen, unohtamatta monia muita taiteenvälisiä yhteistyöprojekteja uudesta sirkuksesta kuvataiteeseen.
JOTAIN MUUTA:
Gil Evans vieraili aikoinaan Helsingissä, ja esittelin vähän kaupunkia hänelle ja hänen Anita-vaimolleen. Suurimman vaikutuksen taisi tehdä silloinen Vexin valinta (silloin Helsingin isoin ruokakauppa). Ei kuulemma koko New Yorkissa ollut mitään vastaavaa... Evansin vierailu oli suuri elämys, ja on hienoa, että ehdimme saada mestarin mukaan.

FAKTA:
UMOa kuulee kutsuttavan big bandiksi. Big band on virallisen määritelmän mukaan kokoonpano, jossa on rytmisektio (eli rummut, piano, basso ja kitara), 13 puhallinta ja mahdollisesti laulusolisti tai -solisteja. UMOn peruskokoonpanoon kuuluu yhteensä 16 muusikkoa. Rytmisektioon kuuluu rumpali, pianisti ja basisti, trumpettisektioon neljä trumpetistia, pasuunasektioon neljä pasunistia ja saksofonisektioon viisi saksofonistia. Eri konserteissa UMOn vieraana nähdään yleensä muitakin muusikkoja ja laulusolisti. Konserteissa orkesteria johtaa kapellimestari. 
JOTAIN MUUTA:
Harjoituksissa tapana on nykyisin täsmällisyys. Vitsejä kerrotaan. Brassisoittajat tulevat ensimmmäisinä ennen harjoituksia ja keikkoja lämmittelemään soitinta
ja ansatsia. Keikan jälkeen Helsingissä kaikki häipyvät paikalta nopeasti, mutta kiertueilla mennään yhdessä syömään.

FAKTA:
Ville ja Valle on UMOn tuottama lastenmusiikkiproduktio, joka pohjautuu Kirsi Kunnaksen ja Eero Koivistoisen 1970-luvulla julkaistuun lastenlevyklassikkoon Muusa ja Ruusa. Edellä mainitulta levyltä on valittu kahdeksan klassikkoa uudelle Ville ja Valle -albumille, kuten nimikkolaulu Ville ja Valle, Mistä on pienet pojat tehty? ja Jussin talo. UMO esiintyy uudella levyllä yhdessä Vesa-Matti Loirin, Johanna Förstin ja Graciaksen kanssa. Loiri oli mukana myös alkuperäisellä versiolla 42 vuotta sitten. Levyn musiikkia kuullaan myös livenä. Helsingin Kulttuuritalolla järjestetään 5. lokakuuta hyväntekeväisyyskonsertti, jossa lavalle nousevat UMOn mukana kaikki kolme solistia. Konsertin tuotto lahjoitetaan Uusi Lastensairaala 2017 -keräykseen.
JOTAIN MUUTA:
Lastensairaala-hanke syntyi matkan varrella, ja on upea lisä toimintaan. Työskentely Veskun kanssa pitkästä aikaa on mielenkiintoista ja kivaa. Johanna Försti laulaa upeasti! Uudet laulunsanat kutkuttavat.

UMO on selkeästi ainutlaatuinen orkesteri. Rohkeat yhteistyökuviot ja Koivistoisen tarinat osoittavat sen, että tylsä se ei ainakaan ole. Orkesteri tarjoaa monipuolista ohjelmistoa, ja mielestäni esimerkiksi räp-artisti Graciaksen mukana oleminen Ville ja Valle -hankkeessa mahdollistaa taas uusien UMO-fanien löytymisen. Jos vielä et ole antanut UMOlle tilaisuutta, niin nyt voisi olla hyvä hetki.

Kilpailut

Uusimmat