Mökkivieraat, käärmeitä paratiisissa vai mökinomistajan idyllinen unelma ?

19.06.2013 16:15 -

Toisinaan tulee kutsuttua vieraita kesämökille, juhannukseksi tai muuten vaan. Joskus omasta tahdosta ja joskus väkinäisesti puoli pakolla.

Kutsutko vieraita vain, kun oikeasti itse tahdot vai tuleeko kutsuttua vain, koska et kehtaa olla kutsumatta, tai koska joku nyt vain kuuluu kutsua?  Entäpä kuuluuko vieraan tuoda tuliaisiksi se iänikuinen makkarapaketti, vai voisivatko tuliaiset olla jotakin muuta? Toisinaan kuulee legendoja siitä, miten mökkivieraat viipyvät yli suunnitellun ajan ja ylittävät vieraanvaraisuuden rajat.

Kauhuskenaariossa vieraat siis saapuvat tuliaisitta tai tuovat sen camping-paketin tai kaksi tullessaan, ehkä juhlamokkaakin, jos tuuri käy.  Ensimmäisenä kysytään, että onko sauna lämmin, ruoka valmista ja oluet kylmässä. Kun vierailun kestosta puhutaan, kauhuvieras venyttää vierailustaan viikon pituisen, vaikka kutsu oli vain yhdeksi yöksi. Omista eväistä ei ole tietoakaan ja saunajuomatkin loppuu kesken. Tai sitten tuodaan hirmu kassilliset evästä keskustelematta sen kummemmin vastaanottavan osapuolen kanssa, jolloin ajaudutaan siihen, että on tuplamäärä kaikenlaista. Tuttava pariskunnan toinen puoli ottaa parin saunavirvokkeen lisäksi vähän tujumpaakin, ja sen jälkeen örveltää ympäri mökkitonttia ja aamulla vastaan tulee pahoinvoiva näky, joka löyhkää vanhalta viinalta ja parhaassa tapauksessa jatkaa siitä, mihin edellisen illan pikkutunneilla jäi. Leikkimielinen mölkkykilpailukin yltyy ilmiriidaksi jossa herkimmät luovuttavat ja lähtevät mököttämään nurkan taa. Tästä voisi vielä jatkaa, mutta eiköhän ilmiö ole käynyt jo selväksi.

Helppo vieras taas soittaa kaupassa käydessään, että mitä kaikkea sitä toisi, ja parhaassa tapauksessa esimerkiksi tarjoutuu pitämään huolen vaikkapa kaksipäiväisen vierailun toisen päivän ruokapuolesta. Mökkituliasena saattaa olla vaikka viinitönikkä ruokajuomiksi, tai välttämättä tuliaisia ei tarvita, jos yllämainittu yhteisymmärrys ruokapuolesta on jo löydetty. Saunaa lämmitellään yhteistuumin ja klapeja pilkotaan ohimennen vähän lisää.  Viikonlopun aikana pelataan ehkä seurapelejä hyvässä hengessä naljaillen. Vierailun lopun lähestyessä vieraat kiittävät vieraanvaraisuudesta ja poistuvat paikalta, ja yhteistä viikonloppua muistellaan myöhemmin hymyssä suin.

Jokainen taaplaa tyylillään, mutta mikä on mökkivierailun etiketti? Onko sellaista olemassa? Jos sinulla on kokemuksia ikävistä vieraista kerro se meille!

Kilpailut

Uusimmat