Music Finland tukee suomalaisia artisteja ja bändejä kansainvälistymisessä

18.06.2013 20:10 -

Music Finland jakoi alkuviikosta julkaisukiertue- ja showcasetukia yhteensä 32:lle artistille yli 200 000 euron edestä.

Tuet ovat opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämiä, jotka Music Finland kanavoi suomalaisille artisteille. Päätöksen siitä, kenelle tukia jaetaan, tekee Music Finlandin hallituksen osoittama riippumaton työryhmä.

Näiden tukien tarkoituksena on suomalaisten artistien ja yhtyeiden kansainvälistymisen edistäminen. Tuet helpottavat esimerkiksi Euroopan tai Aasian kiertueelle lähtöä.  Julkaisukiertuetuen saamisen kriteerinä kiertueen tulee pitää sisällään vähintään neljä esiintymistä Suomen ulkopuolella, ja sen on oltava kytköksissä tulevaan julkaisuun, tai promootio kokonaisuuteen. Julkaisukiertuetukea saivat tänä vuonna mm. Satellite stories, French films, Michael Monroe, Reckless Love, Isac Elliot ja Redrama.

Music Finland jakoi myös muutamia showcasetukia. Showcase-tapahtumissa artisti esittäytyy alan ammattilaisille, ja pääsee verkostoitumaan. Showcase-esiintymisillä artistin on esimerkiksi mahdollista löytää yhteistyökumppaneita ulkomailta tai kasvattaa näkyvyyttään. Showcasetukea saivat tänä vuonna mm. Krista Siegfrids ja Burning Hearts.

Kiertuetukien jakaminen herättää närää

Julkaisukiertuetukien epätasaisesta jakaantumisesta on ollut puhetta aiempina vuosina. Helsingin Sanomat julkaisi vuonna 2009 listan eniten tukea saaneista yhtyeistä ja artisteista, jolloin listalla oli mm. The 69 Eyes, Apocalyptica, Turisas, ja Disco Ensemble. Myös tänä vuonna tukea saivat Turisas ja Disco Ensemble. Nimien toistuvuutta kuitenkin selittää hakijoiden, sekä ulkomaisen kysynnän toistuvuus. Julkaisukiertueen tuki on monelle artistille ja yhtyeelle iso apu, jollei jopa elinehto kiertueen järjestämiseen ja uusien aluevaltausten tekoon.

Showcasetuki on puolestaan uudehko tukimuoto, joka on hyödyllinen etenkin uudemmille artisteille, joille ei nimen puolesta ole vielä suurta kysyntää.

Suomen musiikkikentälle kansainvälistyminen on lähes elinehto, sillä kotimaan musiikkimarkkinat ovat pienehköt, verrattuna esimerkiksi lähistöllä sijaitsevien Saksan ja Englannin markkinoihin. On povailtu, että musiikkivienti voisi olla Suomen uusi Nokia, mutta siihen on vielä hieman matkaa. Kenties näistä tukea saaneista artisteista löytyy vielä Suomen seuraava kansainvälisen musiikkitaivaan valtaava tähti?

Mikä suomalainen yhtye tai artisti mielestäsi saattaisi nousta seuraavaksi maailman tähteyteen?

Kilpailut

Uusimmat