Menettävätkö radio ja televisio merkityksensä?

11.06.2013 14:10 -

Olen Jonna Partala, 16-vuotias tyttö. Olen voittanut Unelmaduuni-kilpailun, jossa nuori sai valita haluamansa kesätyöpaikan. Olen kesätöissä MTV MEDIAn tiloissa, tällä hetkellä Radio Novassa.

Itse pidän radion kuuntelusta, mutta tietääkseni kukaan ystävistäni ei kuuntele radiota, perusteluna että he kuuntelevat musiikin suoraan Youtubesta tai Spotifysta. Radion kuuntelu on vähentynyt huomattavasti nuorten keskuudessa, tietokoneiden ja älypuhelimien yleistymisen myötä. Ennen uudet hittibiisit kuuli vain radiosta, mutta nykyään ne löytyvät netistä jo ennen kuin ne soivat Suomen radioissa. Mainoksilta et kuitenkaan välty edes netissä. Musiikkia kuunnellaan nykyään, tai itse kuuntelen niin, että luon Youtubeen soittolistoja joita toistan, tai etsin netistä maailmanlaajuisia musiikkilistoja, joista kuuntelen biisejä. Musiikilla on nykyään suuri merkitys nuorten elämään.

Nuoret eivät myöskään enää seuraa televisiota, koska jälleen kerran, netistä ja tietokoneelta löytyy kaikki tarvittava. Kuka vain voi katsoa haluamansa ohjelman tai elokuvan netistä milloin itsellä on aikaa. Netflix on esimerkiksi todella suosittu online-videovuokraamo, josta voi katsoa tv-ohjelmia ja elokuvia omalla ajallaan, tietokoneelta tai netin kautta televisiosta. Uutiset ja muut ajankohtaiset tiedotteet löytyvät myös netistä, joten edes uutisia ei tarvitse radiosta kuunnella tai televisiosta katsella.

Sosiaalisen median merkitys on suuri

Moni ei ehkä tajua kuinka suuri osa sosiaalinen media, ja muutenkin Internet, on nykynuorten elämää. Suurin osa nuorista käyttää nettiä päivittäin, muun muassa Facebookin selaamiseen, ystävien kanssa yhteyden pitämiseen, uutisten lukemiseen ja elokuvien katselemiseen. Ei nykynuoret pystyisi enää elämään ilman nettiä. Vanhemmilla ihmisillä on eri käsitys asiasta, koska he eivät ole nuoruudessaan voineet käyttää Internetiä.

Nykyään näkee todella nuoria lapsia iPadien kanssa pelaamassa esim. metrossa, mikä on mielestäni sinänsä todella surullista, koska lapset viettävät suurimman osan ajastaan pelaten videopelejä tai surffaillen netissä, kun he voisivat leikkiä ulkona ja pelata vaikka jalkapalloa kavereiden kanssa. Itse uskon, että jos lapsia jo nuorena opetetaan Internetin ja tietokoneen käyttöön, sillä voi olla sellainen vaikutus, että heidän mielikuvituksensa ei kehity, eikä lapsista tule niin luovia, jos he viettävät kaiken aikansa tietokoneiden ääressä.
Itse voisin kuvitella tulevaisuudessa radion ja television muuttuvan merkityksettömiksi, ja netin ja tietokoneiden syrjäyttävän muut mediat. Uutisia luettaisiin ääneen ja nauhoitteet laitettaisiin nettiin, joista ihmiset voisivat kuunnella ne. Autoihin tulisi kosketusnäyttöiset tabletit, joista voisi kuunnella itse valitsemaansa musiikkia tai kuunnella uutisnauhoitteita. Lapset tuskin enää leikkisivät ulkona, vaan he tapaisivat kavereitaan virtuaalisissa maailmoissa.

Miten sinä näet tulevaisuuden? Tuleeko radiosta ja televisiosta merkityksettömiä?

Kilpailut

Uusimmat