Osaatko antaa ensiapua onnettomuuspaikalla - lue mitä tutkimus paljastaa meistä

19.03.2013 23:55 -

Autoliitto tutki yhdessä sisarjärjestöjensä kanssa autoilijoiden ensiaputaitoja Euroopassa. Suomi pärjäsi tutkimuksessa hyvin.

Tutkimuksen perusteella ensiaputaidoissa on vielä reilusti parantamisen varaa. Suomi pärjäsi 14 maan joukossa hyvin, vaikka myös täällä monet tiedot ja taidot ovat ruosteessa.

Euroopan tieliikenteessä menehtyy vuosittain noin 30 000 ihmistä. Heistä puolet kuolee muutamien minuuttien kuluessa onnettomuudesta. Tätä kuolonuhrien määrää olisi mahdollista alentaa merkittävästi, jos jokaisella meistä olisi hyvät ensiaputaidot.

Kolmannes tutkimukseen osallistuneista ei ollut saanut koskaan ensiapukoulutusta. Suomalaisista 26,9 % ei ollut osallistunut ikinä ensiapukurssille. Joissakin maissa ensiapukoulutus kuuluu pakollisena ajo-opetuksen yhteyteen. Suomessa näin ei ole, mutta se ei tutkimuksen mukaan näy ensiaputaidoissa. Huomattavaa oli, että ensiapukurssin käyneistä suomalaisautoilijoista peräti 75 % oli käynyt kurssin ammatillisista syistä, kun koko tutkimuksessa luku oli noin 40 %.

Suomalaiset erottuivat tutkimuksessa itsevarmuudessaan, sillä peräti 85 prosenttia uskoi osaavansa antaa ensiavun onnettomuuspaikalle sattuessaan. Koko tutkimuksessa kykyihinsä uskoi kaksi kolmasosaa autoilijoista.

Peräti reilut 82 prosenttia tutkimukseen osallistuneista ei osannut nimetä kaikkia toimenpiteitä onnettomuuspaikalla. Suomalaiset pärjäsivät paremmin, mutta heistäkin vajaalla 74 prosentilla jäi jokin kohta mainitsematta.

Hätänumeron muistaminen on yksi olennaisimpia asioita onnettomuuspaikalle saavuttaessa. Tutkimuksessa yleisen eurooppalaisen hätänumeron 112 osasi mainita 57,7 % vastaajista.

Lue lisää tutkimuksesta

(Radio Nova, Autoliitto)

Kilpailut

Uusimmat