Suomalainen keksintö varoittaa etukäteen kuljettajaa pääkallokelistä

28.01.2013 07:42 -

VTT on kehittänyt autoihin automaattisen liukkauden tunnistusjärjestelmän, jonka avulla voidaan välttää liukkailla keleillä aiheutuvia henkilövahinkoja ja peltivaurioita.

ärjestelmän ansiosta ajoneuvot saavat hyvinkin nopeasti etukäteen tiedon tien todellisesta liukkaustasosta. Järjestelmä varoittaa välittömästi liukkaasta ajotiestä myös muita alueelle saapuvia autoja, joissa on tunnistin.

Aiemmin autoihin välitettäviä liukkaustietoja on esimerkiksi testattu kännykkäviestein, ja varoitukset ovat perustuneet mm. säätietoihin pohjautuviin arvioihin. Uuden järjestelmän ansiosta saadaan reaaliaikaisia, suoria havaintoja liukkaudesta.

Liukkaudentunnistus perustuu VTT:n kehittämään ja patentoimaan menetelmään, jossa reaaliaikaiset liukkaustason muutokset tunnistetaan auton omien anturien mittaamien tietojen pohjalta.

- Menetelmä arvioi vetoakselin ja vapaasti pyörivien akselien nopeuseroja erilaisissa ajotilanteissa ja päättelee kitkatason, kertoo erikoistutkija Kimmo Erkkilä VTT:stä.

VTT:n kehittämä järjestelmä sopii kaikkiin autoihin merkistä riippumatta. Toistaiseksi järjestelmää on sovellettu kuorma-autoihin, mutta se sopii suoraan myös muihin raskaisiin ajoneuvoihin sekä henkilöautoihin. Tulevaisuudessa järjestelmää voidaan laajentaa hyödyntämään myös henkilöautoista kerättäviä liukkaushavaintoja.

Lue lisää täältä

(Radio Nova, VTT)

Kilpailut

Uusimmat