Yhdysvallat kärsii kuivuudesta - Ruoan hinta jo nyt nousussa

24.07.2012 18:09 -

Yhdysvalloissa on kuuma kesä ja sellaisena se näyttää jatkuvankin. Eri puolilla maata on ollut yli 40 asteen päiviä, ja maanviljelijät alkavat olla isoissa vaikeuksissa.

Aku Laitinen soitti Merja Laaksolle Washingtoniin.

- Sää on täällä ollut nyt muutaman päivän oikein kiva kun lämpötila on pudonnut jopa alle 30 asteen. Heinäkuun alkupuoli mentiin täälläkin 40 asteen tienoilla, ja kuivuus vaivasi jo puitakin. Viime viikolla sitten satoi vihdoinkin kolmena päivänä ja puutarhat alkavat näyttää nyt ihan siedettäviltä. Minunkin ruskea nurmikkoni alkaa taas jo vihertää.


 
- Kun Washingtonista ajaa puolitoista tuntia mihin tahansa suuntaan niin ympärillä on maatiloja. Ajoin juuri yhden maissiviljelysalueen läpi ja kuivalta näytti. Mutta vaikka täällä on kärsitty myös kovasta kuivuudesta, niin tämä ei ole mitään verrattuna keskilänteen. Siellä on katastrofaalinen tilanne, ja yli puolet Yhdysvaltojen pinta-alasta on jo julistettu katastrofialueeksi kuivuuden ja sadonmenetyksen vuoksi. Tuo on juuri sitä aluetta, joka on ruuantuotannon kannalta maan tärkein. Yhdysvaltain maanviljelijöiden surkea satotilanne tuntuu ensi talvena luultavasti myös suomalaisen rahapussissa. Ruuan hinta on jo nyt nousussa.
 
Viljanviljelijöillä on vakuutus, joka kattaa usein 80 prosenttia heidän sadostaan. Eli vaikka maissin, soijapavun ja vehnän sato näyttää jäävän ennätyksellisen alhaiseksi tänä vuonna, niin maanviljelijät pärjäävät jotenkin juuri tuon vakuutuksen ansiosta. Paljon huonompi tilanne on eläintenkasvattajilla. Rehun hinta on nyt niin korkea, että karjan kokoa on jo alettu pienentää radikaalisti, koska farmareilla ei ole varaa ruokkia eläimiä näillä hinnoilla. Maitotuotteiden ja lihan hinta nousee siis varmasti.
 
Tämän kesän kuivuus on pahin 50 vuoteen ja osittain se alkoi jo viime talvena, kun lumipeite jäi kokonaan tulematta monilla alueilla ja siellä missä satoi lunta, sitä satoi ennätysvähän. Coloradon vuorilla on ollut tänä kesänä valtaisat metsäpalot, ja sekin on kuivuuden aiheuttamaa. Vaikka kesää on vielä jäljellä niin nyt jo tiedetään, että tämä kesä muistetaan ennätyskuivuudesta.

Merja Laakso
Washington

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat