17.5 vietettiin kansainvälistä homofobian vastaista päivää - lue lisää

17.05.2012 14:00 -

Tänään vietetään Kansainvälistä homofobian vastaista päivää (International Day Against Homophobia / IDAHO).

Teemapäivä nimettiin ensi kerran vuonna 2005, ja siitä on muodostumassa vuosittainen tapaus. Sateenkaariyhteisöt ry on järjestänyt 1705-tapahtuman vuodesta 2006.

Ajatuksen "isä" on ranskalainen kirjailija/toimittaja Louis-Georges Tin. Päivämäärä 17.5. valittiin, koska Maailman terveysjärjestön (World Health Organization / WHO) yleiskokous poisti homoseksuaalisuuden psykologisten häiriöiden luettelosta 17.5.1990. Päivämäärä ei ole näin sidoksissa suoraan mihinkään valtioon ja yli vuosisadan kestäneen lääketieteen homofobian päättyminen on myönteinen asia.

Kansainvälisen homofobian vastaisen päivän päämääränä on saada ihmiset käsittämään, että homofobia on häpeällistä, että siihen liittyvät rakenteet on purettava yhteiskunnasta ja että homofobiaa vastaan on kamppailtava. Tarkoituksena on herättää kaikenlaista toimintaa eri puolilla maailmaa, jotta valtaväestö saataisiin paremmin tietoiseksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen olemassaolosta ja näiden kohtaamasta syrjinnästä ja homofobiasta.

Eri maissa toiminnan painopiste vaihtelee yhteiskunnallisen tilanteen mukaan. Kun läntisissä teollisuusmaissa huomion keskipisteenä ovat arjen ennakkoluulot ja esimerkiksi oikeus solmia avioliitto elämänkumppaninsa kanssa, joudutaan toisaalla kamppailemaan syrjivää lainsäädäntöä ja homoiksi "paljastuneiden" julkista nöyryyttämistä, vankilatuomioita ja jopa teloituksia vastaan.

LUE LISÄÄ PÄIVÄSTÄ TÄÄLLÄ

LUE MYÖS:

Nuoren pojan tunnustus äidilleen: Olen homo! Katso koskettava video! Youtubessa leviää helmikuussa ladattu video, missä Mallow -nimellä esiintyvä nuorukainen kertoo videolla äidilleen... Miten reagoisit lapsesi homouteen? Miten sinä toimisit tilanteessa missä lapsi ilmoittaa olevansa muuta kuin valtaväestö? Kerro kokemuksistasi Sarilla ja...

(Radio Nova, 1705.fi)

Kilpailut

Uusimmat