Puhdasta vettä kaikille - Lue ja osallistu Unicefin vesikampanjaan!

26.04.2012 08:15 -

Puhdas vesi on elämän edellytys ja jokaisen lapsen oikeus. Silti yli 780 miljoonaa ihmistä joutuu juomaan likaista vettä. UNICEF tekee työtä, jotta kaikilla lapsilla olisi puhdasta vettä ja terveellinen ympäristö.

-783 miljoonaa ihmistä elää ilman puhdasta vettä ja 2,5 miljardilta puuttuu kunnolliset sanitaatiomahdollisuudet

-Likainen vesi ja huono hygienia levittävät lukuisia sairauksia. Ripuliin kuolee joka vuosi 1,2 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta.

-Tyttöjen koulunkäynti keskeytyy pitkien vedenhakumatkojen ja koulujen heikon sanitaation takia.

VESI

Likaisen veden ja huonon hygienian levittämät taudit tappavat vuosittain enemmän ihmisiä kuin sodat. Vaarassa ovat erityisesti lapset, jotka kärsivät aikuisia pahemmin sellaisista sairauksista, kuten ripuli ja kolera. Ainakin kaksi alle 5-vuotiasta lasta kuolee ripuliin joka minuutti.
 
Puhdas vesi jakaantuu epätasaisesti maailman asukkaiden kesken, ja ilmastonmuutos on lisännyt sekä kuivuuskausien että tulvien määrää. Tilanne kehittyy nopeasti hätätilaksi kehitysmaissa, jotka ovat riippuvaisia maataloudesta. Katastrofeissa UNICEF vastaa vesihuollon järjestämisestä.

Arjessa puhtaan veden puutteen ja heikon sanitaation vaikutukset kohdistuvat erityisesti tyttöihin. Heidän koulunkäyntinsä keskeytyy, koska pitkät vedenhakumatkat vievät niin paljon aikaa päivästä, ettei koulunkäynnille jää aikaa. Tytöt jättävät koulun kesken usein myös siksi, ettei koulussa ole erillistä tyttöjen vessaa.

LUE LISÄÄ JA OSALLISTU KAMPANJAAN TÄÄLLÄ (UNICEF Suomi)

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat