Suomen metsissä kasvava lahottajasieni onkin huipputehokas lääke - lue lisää!

28.03.2012 09:50 -

Pakurikääpä (Inonotus Obliquus, eng. chaga) oli länsimaalaisille täysin tuntematon superyrtti ennen Nobel-palkitun Alexander Solzhenitsyn kirjaa.

Pakurikäävän historialliset juuret ulottuvat kaikkein vahvimmin Siperiaan ja Venäjälle, jossa pakurikääpäteellä on hoidettu mm. syöpää, tuberkuloosia, diabetesta ja vatsakatarria sekä vatsa- ja pohjukaissuolistohaavoja aina 1600-luvulta lähtien. Pakurikäävän historia ulottuu toki paljon pidemmällekin ja aikaisimmat löydökset pakurikäävän käytöstä löytyvät aina 5600 vuoden takaa, kun Italian alpeille jäätyneen retkeilijän, “lääkelaukusta” löydettiin pakurikääpää. 1200-luvulla tsaari Vladimir Monamahin kerrotaan parantaneen huulisyöpänsä pakurikääpäteellä.

Pakurikääpä

Pakurikääpä on useilla varttuneilla lehtipuilla esiintyvä, yleinen lahottajasieni koko Suomessa. Pakurikääpää esiintyy yleisimmin hies- ja rauduskoivuissa, mutta tämä lahoittaja voidaan tavata myös leppien, pihlajoiden ja pyökkien kyljissä. Kääpä muodostaa elävissä puissa mustan epämääräisen muotoisen lohkeilevan pahkan, eli pakurin, johon ei kehity itiöitä.

Pakurikääpä on kallista ostaa. Sen keskimääräinen kilohinta voi olla jopa 500 euroa kilolta. Edullisen huippuravinteen voi käydä itsekin poimimassa metsästä.

Pakurikääpä pähkinänkuoressa

- Sisältää 215 erilaista fytoravinnetta (mm. 29 polysakkaridi- tai beetaglukaani-johdannaista, joilla voimakkaita immuno-stimulantin ominaisuuksia).
- Voimakas adaptogeeni ja toonikumi, jota on käytetty tuhansia vuosia suurissakin määrissä, pitkiä aikoja, ilman haitallisia tai epätasapainottavia sivuvaikutuksia
- Viimeisen 40 vuoden aikana tehty yli 1600 tieteellistä tutkimusta, mukaan lukien esim. Tohtori Kirsti Kahloksen Helsingin yliopistossa vuonna 1984 tekemät tutkimukset, jotka osoittivat pakurikäävän anti-virus, anti-sieni, anti-syöpä ominaisuudet. Lisää tutkimuksia voit lukea täältä.
- Toisin kuin monet muut lääkinnälliset sienet, sisältää poikkeuksellisen suuria määriä superoksididismutaasia (SOD) (25 – 50 kertaa enemmän kuin muissa lääkinnällisissä sienissä), joka on ehkäpä yksi kehomme voimakkaimmista antioksidanteista.
- Pakurikäävän ORAC-luku on korkeampi kuin millään tunnetulla ruoka-aineella (52,452). Kun vertaat lukua esimerkiksi mustikkaan (2,400) ymmärrät ehkä nopeasti kuinka käsittämättömän voimakkaasta antioksidantista on kysymys! (ORAC: Tufts University)
- Pakurikäävän betuliinia ja betuliinihappoa käytetään vaikuttavana ainesosana 46:ssa eri lääkkeessä.
- Hyvä lähde mm. B-ryhmän vitamiineille (tiamiini, riboflaviini, niasiini).
- Kokonainen proteiinin lähde (sisältää kaikki elimistöllemme välttämättömät aminohapot).
- Sota-aikana pakurista valmistettiin Suomessa teen korviketta, joka tunnettiin “tikka-teenä”.
- Vaikuttavat lääkinnälliset ainesosat: triterpeenit (pääasiassa lanosterili-tyypin triterpeenit (esim. inotodioli)), betuliini, fenolit (hispidini, hispoloni) polysakkaridit ja liukoiset lingiinit.
- Pakurikäävän DNA-rakenne on 30% lähempänä ihmisen DNA:ta kuin esimerkiksi kasvien DNA:n.
- Pakurikäävän on osoitettu lisäävän NK-tappajasolujen aktiivisuutta 300%.
- Suojelee tehokkaasti solujamme vapailta radikaaleilta ja lisää interferonien tuotantoa, mikä taas vaikuttaa positiivisesti DNA:mme korjaamiseen.
- Japanissa pakurikääpä on saavuttanut valtavan suosion kosmetiikkatuotteena (ihon pigmenttivirheiden korjaamiseen ja ihon eheyttämiseen)
- Muutamien lähteiden mukaan pakurikääpä sisältää NGF-yhdisteitä (nerve growth factor), eli hermoston kasvua ja uusiutumista tukevia ainesosia.
- Herblisti David Winston on yksi aikamme kuuluisimmista “yrttiguruista”. Winstonin mukaan pakurikääpä on kaikkein voimakkaimmat anti-syöpä-ominaisuudet omaava, koskaan löydetty lääkinnällinen sieni.

Pakurikäävän aktiiviset ainesosat

- Betuliini flanosterolit (todettu olevan tehokas ainesosa mm. pahalaatuisen melanooman hoidossa)
- Betuliinihappo (torjuu virus-tartuntoja, anti-malaria, anti-HIV, tulehdusta ehkäiseviä sekä immunomodulaattorin ominaisuuksia. Hillitsee syöpäkasvainten kasvua, omaten sytotoksisia vaikutuksia monille syöpäsoluille)
- Beetaglukaanit (lupaavia tutkimustuloksia mm. 85% ja 78% vähentyminen keuhko- ja rintasyövän etenemisessä)
- Lanostanoidi tripenoidit (laskevat kolesterolia, parantavat ruoansulatusta, puhdistavat maksaa ja ovat hyväksi hepatiitille, yskälle ja astmalle)
- Melaniini (parantaa hiusten, ihon ja silmien kuntoa)
- Polysakkaridit (parantavat immuunijärjestelmän toimintaa, ovat oivallisia syövän, maksan, HI-virusten sekä muiden bakteeri- ja virus peräisten tartuntojen hoitoon)
- Germanium (auttaa puhdistamaan verta, normalisoi verenpainetta ja ehkäisee kasvaimien kehitystä)
- Xylogalaktoglukaani
- Inositolit
- Inotodioli (Kahloksen tutkimuksissa syöpäkasvaimilta torjuvat ominaisuudet todettiin pääasiassa triterpeeneillä, joista etenkin inotodiolilla)
- Laktonit
- Saponiinit
- Liukoiset lingiinit
- D2-, B1-, B2- ja B3-vitamiineja
- Mineraalit mm. magnesium, kromi, rauta ja kalium

Lähde: Jaakko Halmetoja

(Radio Nova, jaakkohalmetoja.com)

Kilpailut

Uusimmat