Älä liukastu - näin pysyt pystyssä!

07.03.2012 18:46 -

Jokainen meistä tuntee varmasti jonkun, jonka jalka on tänä talvena livennyt jäisellä kadulla. Useimmiten yhteentörmäyksestä kadun kanssa selviää mustelmilla, mutta tuloksena voi olla myös vakavampia vammoja.

Jos loukkaantumisen vuoksi päätyy lääkärin hoitoon, liukastuminen voi tulla kalliiksi.

Tänä talvena Suomen kaduilla on liukasteltu ja kaatuiltu tavallista enemmän. Useimmiten jäiseen mahaan kolahtavat kipeimmin lonkat, nilkat, ranteet tai pää.

- Ihmiset eivät selkeästikään ole osanneet varautua liukkaisiin keleihin, arvioi henkilövakuutusten tuotepäällikkö Päivi Vuorenmaa Tapiolasta.

Yli 65-vuotiaat saavat liukkailla keleillä eniten vakavia vammoja, mutta niitä sattuu nuoremmillekin. Yksi keino matkata turvallisemmin on kiireen välttäminen. Kun laittaa vauhdilla tossua toisen eteen, vahinkoja sattuu helpommin. Myös turvallisempaa kaatumista voi harjoitella, mutta harva muistaa kaatuessaan, ettei kädellä kannattaisi ottaa vastaan.

- Talvikeleihin sopivista jalkineista ja kenkien pohjiin kiinnitettävistä liukuesteistä olisi apua. Liukuesteiden käyttö taitaa kuitenkin olla suositumpaa iäkkäiden ihmisten keskuudessa, vaikka ne tarjoaisivat pitoa nuoremmillekin.

Liukkaalla kadulla kaatuminen saattaa kolauttaa itsetunnon ja kropan lisäksi myös kukkaroa. Jos loukkaa itsensä pahasti, seurauksena voi olla useampiakin lääkärikäyntejä.

- Korvaussummat voivat vaihdella kymmenistä euroista jopa tuhansiin euroihin. Kalleimpia vammoja ovat lonkkamurtumat ja päävammat. Pahimmat kustannukset tulevat työikäisille, jos he eivät enää pysty tapaturman jälkeen palaamaan töihin, Vuorenmaa kertoo.

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat