Merivartiosto varoittaa heikentyneestä jäätilanteesta

06.03.2012 08:00 -

Suomenlahden merivartiosto varoittaa jäällä liikkujia heikoista jäistä. Jäätilanne on muuttunut saaristossa hyvin nopeasti huonommaksi sään lauhtumisen ja tuulen takia.

Jää on erityisen heikkoa kapeikoissa ja karikkojen tms. matalien kohdalla. Paikoin voi pienelläkin alueella olla jään paksuudessa kymmenien senttien eroja.

Jäällä kannattaa liikkua vain valoisana aikana välttäen tuntemattomia paikkoja. Aiemmin ajetuilla moottorikelkkaurilla jään vahvuus on saattanut heikentyä huomattavasti. Mahdolliseen jään pettämiseen tulee varautua jäänaskaleilla, joilla saa kammettua itsensä avannosta ylös takaisin tulosuuntaan. Suositeltavaa on myös pitää matkapuhelinta mukana ja suojata se kastumiselta.

Suomenlahden merivartiosto muistuttaa jäällä liikkujia myös hypotermian riskistä, koska mahdollisen jäihin putoamisen jälkeen märät vaatteet haihduttavat nopeasti kehon lämpötilan. Jos jäihin vajoaa ja kastuu, niin pitää pyrkiä nopeasti tulosuuntaan pois avannosta. Lisäksi on pyrittävä mahdollisimman pian sään suojaan. Jäihin pudonneen tulisi tarvittaessa hakeutua lääkäriin tutkimuksiin, sekä ilmoittaa asiasta viranomaisille.

LUE MYÖS:

Katso suosikkijuontajan hurja tempaus: Hyppy heikkoihin jäihin!

(Radio Nova, Raja.fi)

Kilpailut

Uusimmat