Tunnista keuhkoahtaumatauti - nämä ovat ensioireet

16.11.2011 10:31 -

Suomalaisista noin miljoona polttaa tupakkaa. Miehistä 23 prosenttia ja naisista 16.

Se, kuinka moni heistä sairastuu tai on jo sairastunut keuhkoahtaumaan riippuu tupakkavuosien määrästä. MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Hengitusliiton johtaja Mervi Puolanne:

-Lähes 90 prosenttia sairastuneista on entisiä tupakoitsijoita, toki askivuosia täytyy olla takana jo useita kymmeniä. 10-15 vuotta tupakkaa voi riittää taudin aiheuttajaksi.

Sairauden ensimmäinen oire on useimmiten tupakkayskä eikä moni tiedä sairastuneensa jo silloin krooniseen keuhkoputkentulehdukseen. 

-Sen jälkeen voi tapahtua niin, että ihminen toteaa, ettei hän pysy esimerkiksi liikuntasuoristuksessa ikätoverinsa rinnalla. Hänen henkeään alkaa ahdistaa ja siinä vaiheessa voisi jo hakeutua sairaalaan tai lääkäriin. Usein käy niin, että ihminen sovittaa tämän oman kuntonsa mukaan elämäänsä ja välttää esimerkiksi ylämäkeen- ja porraskävelyä. Näin sairaus jää diagnosoimatta, Puolanne kertoo.

Keuhkoahtaumaan sairastuu noin puolet tupakoitsijoista. Hengitysliiton johtaja Mervi Puolanne sanoo, ettei sairaudesta ei voi koskaan toipua täysin.

-Keuhkojen kapasiteettia on diagnoosivaiheessa yleensä noin puolet jäljellä, mutta sitä puoltakin pitäisi harjoittaa. 

(MTV3, Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat