Ilman heijastinta kulkevalla jopa kymmenkertainen riski kuolla

16.09.2011 17:00 -

Kuolemanriski ilman heijastinta pimeässä kulkevalla jalankulkijalla on jopa kymmenkertainen verrattuna heijastinta käyttävään.

Vuosittain Suomessa kuolee keskimäärin 50 ja loukkaantuu noin 600 jalankulkijaa. Yli puolet näistä onnettomuuksista tapahtuu vuoden pimeimpänä aikana loka-tammikuussa.

Valtaosassa tapauksista jalankulkija on liikkunut ilman heijastinta. Liikennevahinkojen tutkijalautakuntien arvion mukaan heijastimen käyttö olisi todennäköisesti tai mahdollisesti pelastanut lähes puolet pimeällä ja hämärällä kuolleista jalankulkijoista.

Heijastin on yhtä tarpeellinen taajamissa kuin taajamien ulkopuolellakin. Kevyen liikenteen onnettomuusriski on pimeällä kaksi kertaa suurempi kuin valoisana aikana.

Suomessa on vuosien saatossa jaettu satojatuhansia heijastimia. Silti selvitysten mukaan vain vajaa kolmannes jalankulkijoista on varustautunut asianmukaisella heijastimella. Valtaosa valtakunnan tuhansista heijastimista on toimettomina kotien kaapeissa ja laatikoissa. Siellä ne eivät pelasta yhtään ihmishenkeä.

Usein vanhemmat huolehtivat lapsiensa heijastimista mutta jättävät sen kiinnittämättä omaan takkiinsa.

Syksy on saapunut ja illat pimentyneet; nyt on oikea aika laittaa heijastin heilumaan!

(Radio Nova, Poliisi)

Kilpailut

Uusimmat